Zaharova: Šta slave u Prištini kad nemaju čime da se hvale

Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 2008, uprkos temeljnim principima međunarodnog prava, nije dovelo do rešavanja kosovskog pitanja nejasne perspektive

Izvor: Beta

Petak, 16.02.2018.

22:24

Zaharova: Šta slave u Prištini kad nemaju čime da se hvale
Foto: EPA / Maxim Shipenkov

To je izjavila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom predstojeće desetogodišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

Kako se prenosi na sajtu ruske ambasade u Beogradu ona je rekla da je navršavanje deset godina takozvane kosovske "državnosti" 17. februara razlog da se pogleda na "neslavne rezultate pokušaja da se post faktum legitimiše agresija NATO 1999. godine i nasilno rasturanje jedne evropske države – Savezne Republike Jugoslavije, iza kojih su stojale pristalice Prištine".

Naporima takozvanih dobrotvora Kosovo se pretvorilo u "crnu rupu" sa čudnim statusom a nade za brzo i jednodušno priznanje od strane međunarodne zajednice se nisu opravdale, dok su pokušaji da se obezbedi članstvo u nizu međunarodnih institucija doveli do politizacije njihovog delovanja i unutrašnjih podela, navela je Zaharova na brifingu za novinare.

Takođe je ukazala da su krenula povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

Praksa mehaničkog prebacivanja evropskih demokratskih šablona u kosovsku realnost pokazala se kao neuspešna, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Haos na Kosovu se koristi radi razmeštanja na njegovoj teritoriji pod izgovorom rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti UN infrastrukture NATO kao što je američka baza "Bondstil" te radi širenja uticaja alijanse na Balkanu i manipulisanja procesima u regionu", rekla je ona.

Ona je ukazala i da jednostrano proglašenje nezavisnosti nije rešilo ekonomske probleme pokrajine i nije dovelo do priliva investicija te kao posledica Kosovo ostaje najsiromašnija teritorija u regionu, iz koje ljudi beže. Uz to u njemu se ;širi kriminal i korupcija praćeni sukobom klanovskih interesa, problemima u oblasti bezbednosti, povećanoj izloženosti pretnji terorizma sa Bliskog Istoka, rekla je ona.

Kako ukazuje Zaharova nije jasno šta hoće da slave u Prištini pošto je "za sve adekvatne posmatrače očigledno da autori i izvođači kosovskog projekta nemaju čime da se hvale".

Ona se podsmešljivo osvrnula na reklamu objavljenu na Si-En-Enu, 2008. godine posle jednoglasnog proglašenja nezavisnosti gde je glavni slogan bio "Kosovo zemlja mogućnosti", rečima, ; "Evo vam zemlje, evo vam mogućnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: