Brisel “radi sa Vučićem i Tačijem“, bez reči o podeli KiM

Zvaničnici EU navode da “rade sa predsednicima Srbije i Kosova” Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem na normalizaciji odnosa, piše “Gazeta ekspres”.

Izvor: B92

Petak, 16.02.2018.

00:17

Brisel “radi sa Vučićem i Tačijem“, bez reči o podeli KiM
Foto: GettyImages

Međutim, kako navodi prištinski portal, u Briselu nisu želeli da komentarišu ideju o podeli Kosova, već su samo rekli da su “svesni te inicijative”.

Portparolka Eu Maja Kocijančić izjavila je za “Gazetu” da visoka predstavnica EU Federika Mogerini “radi sa dvojicom predsednika na normalizaciji”.

Osim toga, ona je navela da su oba predsednika pokazala konstruktivnu angažovanost, da je prema Strategiji o Zapadnom Balkanu potreban pravno-obavezujući sporazum, kao i da će EU uskoro pozvati obe strane u Brisel na narednu rundu pregovora.

Podsećamo, “Gazeta” je nešto ranije prenela da među političkim liderima na Kosovu, među kojima je i Hašim Tači, postoji inicijativa o podeli Kosova.

Ipak, nemački zvaničnici su izjavili da je ta ideja opasna, dok su iz Ambasade SAD u Prištini naveli da su protiv jer ta ideja, kako ističu, ništa ne bi rešila, već bi stvorila dodatne probleme.

“Gazeta” navodi da ideju o podeli Kosova podržavaju albanski premijer Edi Rama i grčki šef diplomatije Nikos Kocijas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: