Ambasador EU u Moskvi: Ovo nije Hladni rat, opasnije je

Ambasador EU u Rusiji Markus Ederer rekao je za "Komersant" da bi predstojeći period mogao da postane "opasniji od Hladnog rata".

Izvor: B92

Četvrtak, 15.02.2018.

08:48

Ambasador EU u Moskvi: Ovo nije Hladni rat, opasnije je
Foto: EPA-EFE / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

"Niko ne želi novi Hladni rat, tada su mnogim ljudima, posebno na istoku Evrope bile uskraćene osnovne slobode. Zato ne volim kada se govori o novom Hladnom ratu, jer su to pogrešne paralele i to dovodi do pogrešnih političkih poteza. U ovom vremenu ne vidimo mnogo hladnoratovskih karakteristika, već imamo drugačiju situaciju", rekao je Ederer.

Kako je rekao, na prvom mestu ovaj period od prošlosti razlikuje nepredvidljivost. Iako nije želeo da imenuje Rusiju kao jednog od krivaca, jasno je da je mislio na Putinov režim.

"Neki globalni akteri su kao deo svog modela ponašanja usvojili nepredvidljivost. Govorim o nekim akterima i to onima koji se oslanjaju na nepredvidljivost na veoma visokom, dosad neviđenom nivou. Svedoci smo hibridnog ili nelinearnog rata, a taj fenomen je sam po sebi antipod predvidljivosti i poverenja. Takođe, videli smo neočekivane poteze kao što su anektiranje Krima i invazija na Donbas", rekao je Ederer.

Takođe, on je rekao da su Hladni rat vodile dve sile u bipolarnom svetu uz "statičnu situaciju u dugom periodu".

"Mislim da sada živimo u svetu bez polova, a situacija nije statična, već mobilna. Tokom Hladnog rata su potpisivani brojni sporazumi, a sada ne samo da nema novih dogovora, već su i stari ugroženi. Velike sile postepeno poništavaju Sporazum o otovrenom nebu", rekao je Ederer.

Evropski ambasador nije želeo da odgovori na pitanje šta je "najgori scenario".

"Moramo da radimo na tome da se situacija popravi, a ne da se bavimo pogađanjima", rekao je on za "Komersant".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: