Evropske vrednosti: Ministar laže, ministar prizna i – ode

Jednostavna smenjivost državnih funkcionera bi trebalo da bude jedna od osnovnih demokratskih tekovina, ali se svaki takav slučaj dočeka sa iznenađenjem.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2018.

15:45

Evropske vrednosti: Ministar laže, ministar prizna i – ode
Ilustracija: Thinkstock

U poslednjim godinama je glavni razlog za “seču krunisanih glava“ bilo njihovo neprikladno ponašanje, a u vezi sa nedozvoljenim seksualnim postupcima i komentarima.

Ipak, retki su slučajevi funkcionera koji javno priznaju da su izrekli neistinu i potom bili spremni da podnesu političku i moralnu odgovornost za svoje postupke.

Poslednji u nizu je holandski ministar spoljnih poslova Halbe Zejlstra, koji je napustio tu poziciju pošto je priznao da je lagao kada je 2016. godine izjavio da je prisustvovao sastanku na kojem je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da ima detaljne planove za "veliku Rusiju".

Kako je naveo u obrazloženju svoje odluke, njegov kredibilitet je time toliko narušen da je nemoguće da nastavi svoj posao, prenosi Rojters.

Tokom predizborne kampanje pre dve godine, Zejlstra je rekao da je 2006. godine bio u Putinovoj vikendici kada je čuo kako lider Kremlja govori o planovima za "veliku Rusiju" koja bi, navodno, obuhvatila i neke ruske susede, međutim u ponedeljak je priznao da nikada nije bio na sastanku s Putinom i da je za navodni Putinov komentar čuo "iz druge ruke".

Prethodno je ostavku podneo i britanski vicepremijer, koji je “povezao“ dve problematične oblasti – Demijan Grin je podneo ostavku posle priznanja da je slagao o otkriću pornografskih fotografija na njegovom računaru.

On je ranije tvrdio da se protiv njega vodi kampanja, ali ni činjenica da se radi o jednom od najbližih saradnika britanske premijerke Tereze Mej nije mogla da bude dovoljna da bi njegova laž prošla, a on ostao na funkciji.

Princip moralne i političke odgovornosti za izrečeno i učinjeno nije zaživeo na srpskoj političkoj sceni, sporadični zahtevi za ostavke ministara su mogli da se čuju za vreme vladavine gotovo svake višestranačke Vlade Srbije.

Ipak, konačna procenjivanja o tome šta su laži, a šta istine nikada zapravo nisu stigla u centar pažnje javnosti.

U “novijoj istoriji Srbije“, ostavku na funkciju je podneo samo tadašnji ministar vojni Bratislav Gašić, posle seksističkog komentara na račun novinarke B92, ali je to, kako je to predstavljeno javnosti, učinjeno na molbu tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Gašić je posle dve godine “rehabilitovan“ i postavljen na funkciju direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: