Spor oko imena, sedam sati razgovora u Beču

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, imali su u Beču višesatni sastanak.

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2018.

19:13

Spor oko imena, sedam sati razgovora u Beču
EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

Oni su se sastali sa posrednikom za rešavanje spora oko imena Makedonije Metjuom Nimicom.

U kratkom saopštenju makedonskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da je sastanak, koji je trajao skoro sedam sati, bio konstruktivan, ali se ne iznose detalji, sem da je "deo napora za pronalaženje zajednički prihvatljivog rešenja za prevazilaženje razlika oko imena".

Dimitrov i Kocijas su se, kako se navodi, posle sastanka "saglasili da produže napore za pronalaženje rešenja pod pokroviteljstvom UN". Saopštenje s istim tekstom istovremeno je objavilo i Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

Susret u Beču je prvi sastanka nove etape maratonskih pregovora za rešavanje dvoipodecenijskog spora, koji su sada dignuti na ministarski nivo dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Dimitrov i Kocijas su sinoć imali i susret u četiri oka, a nema informacija da li je na današnjem sastanku s Nimicom razmatran nacrt dogovora koji je, prema ranijim najavama Kocijasa, pripremala Grčka s namerom da ga polovinom februara dostavi makedonskoj strani.

Susreti dva ministra u Beču se ocenjuju kao početak ozbiljnih pregovora Makedonije i Grčke uz posredovanje UN.

U makedonskoj vladi, prema lokalnim medijima, navode da su se dosad vodili razgovori i razmene informacija, a da sastanci na nivou ministara znače početak pravih pregovora i jedan vid foto-finiša.

Očekuje se da će pregovori ministara o rešavanju spora oko imena Makedonije trajati i tokom marta.

Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na ime koji nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: