Novi problem – ime aerodroma u Solunu: "Misle da su u MKD"

Gradonačelnik Soluna Janis Butaris rekao je da treba razmisliti o promeni imena aerodroma "Makedonija", jer turisti kada stignu u Solun misle da su u Skoplju.

Izvor: B92, Meta.mk

Utorak, 13.02.2018.

12:18

Novi problem – ime aerodroma u Solunu:
Foto: Gettyimages

“Ne kažem da treba da se menja, ali samo javno kažem da treba da se razmišlja o tome, jer je ime 'Makedonija' podelilo svet, da i nas ne podeli i izgubimo sve”, navodi se u izjavi Butarisa za grčku televiziju "Skaj".

Prema njegovim rečima, aerodrom bi mogao biti nazvan po čuvenom grčkom košarkašu Nikosu Galisu, koji, kako kaže, predstavlja međunarodno priznatu ličnost i jedini je Grk koji je ušao u američku Kuću slave.

Butaris smatra da ne postoji realni strah Grčke od Makedonije i da nije problem Grčke Skoplje, već Ankara i veći turski uticaj u regionu.

Ocenjuje da sada postoji stvarna mogućnost da se pitanje imena Makedonije reši, a svako odlaganje bi moglo da ošteti Grčku.

“Bolje je da dobijete 50 odsto nečega, nego 100 odsto ničega. Izgubili smo u Hagu, ne možemo zadržati ni veto u NATO-u", rekao je Butaris, prenosi makedonska agencija Meta.

Podsetimo, Atina i Skoplje su se nedavno saglasili da pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum, u sporu koji je zakočio ambicije bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO i EU.

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu prošlog meseca u znak protesta protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rešenju.

Grčka se protivi upotrebi imena "Makedonija" od kako se ta zemlja odvojila od Jugoslavije 1991. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: