Albanci se bune: Zaboravite na slovenizaciju, loš predlog

Lider „Alijanske za Albance“ Zijadin Sela tražio je da opozicione i albanske stranke budu uključene u pregovore o novom imenu Makedonije.

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2018.

11:28

Albanci se bune: Zaboravite na slovenizaciju, loš predlog
Foto: EPA / Georgi Licovski

"Mi, kao Alijansa za Albance, mi smo protiv tendencija prema slovenizaciji imena. Kako smo već rekli, protiv smo slovenskog imena Makedonija, takođe smo protiv predloga koji cirkuliše u diplomatskim krugovima, da se koristi ime sa geografskom odrednicom na makedonskom jeziku, kao na primer "Gornja Makedonija". Mi smo protiv toga, jer je to takođe tendencija slavenizacije i prisvajanja imena”, rekao je Sela, javlja makedonska agencija Meta.

Forum albanskih intelektualaca u Makedoniji, u međuvremenu, uputio je pismo međunarodnim institucijama i posredniku Metjuu Nimicu zahtevajući da predlog "Gornja Makedonija", bez prevoda, bude odbačen kao neprihvatljiv "jer isključuje Albance, drugu po veličini zajednica u zemlji."

Posrednik UN u sporu Atine i Skoplja oko imena makedonske države Metju Nimic izjavio je ranije da nema smisla da se još dugo čeka na rešenje problema.

Kako je rekao posle sastanka sa grčkim zvaničnicima, ti problemi više od četvrt veka opterećuje odnose dve zemlje i koče Makedoniju na putu ka EU i NATO.

Podsetimo, Atina i Skoplje su se nedavno saglasili da pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum, u sporu koji je zakočio ambicije bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO i EU.

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu prošlog meseca u znak protesta protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rešenju.

Grčka se protivi upotrebi imena "Makedonija" od kako se ta zemlja odvojila od Jugoslavije 1991. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: