"Država da prestane da vređa žene"

Mere populacione politike u Srbiji ne smeju biti samo "amaterski marketing" kojim Ministarstvo kulture "pokušava da naredi ženama šta da rade sa svojim telom".

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2018.

21:27

To se navodi u saopštenju LDP.

Nagrada "za besmislene slogane", među kojima se kao "najsramniji ističe prvonagrađeni poklič 'Rađaj, ne odgađaj!' " koji država nagrađuje sa 150.000 dinara, primer su ne samo rasipanja novca, nego i nemanja konkretne strategije i mera za porodičnu i populacionu politiku.

LDP navodi da je to zabrinjavajući zaokret ka restriktivnim merama, svaljivanja krivice i odgovornosti za nizak natalitet isključivo na ženu, žigosanje žena koje se školuju i rade, pre zasnivanja porodice ("odgađaju") i da ta kampanja predstavlja suštinsko i nedopustivo mešanje države u najintimnije polje egzistencije žena.

Država bi umesto toga trebalo da se bavi merama pomoći na polju reproduktivnog zdravlja, ukidanja strašnih birokratskih prepreka ženama koje potražuju pomoć državnih institucija za asistiranu reprodukciju, umesto da se omogući većem broju ne samo parova, već i samostalnih žena, da pristupe fondovima koji pokrivaju neverovatno visoke troškove vantelesne oplodnje i generalno reproduktivnog lečenja napadaju na ženine slobode.

"Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku, sada preko nenadležnog Ministarstva kulture nastavlja svoju političku borbu napada na ženine slobode, koju je započela izjavama o potrebi formiranja 'Saveta za borbu protiv abortusa' i sličnih udaraca na slobodu žene i čitavog društva", navodi LDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: