"Ne krivim hrvatski narod za to, i u Srbiji ima budala"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Zagrebu da ovaj region počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.02.2018.

18:32

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bg

On je istakao i da ne postoji preči i važniji interes, i zato će Srbija uložiti sve napore da čuva mir sa hrvatskim narodom, da ulaže u stabiilnost, ali i očuvanje svog identiteta.

Vučić je, na Trećoj velikoj skupštini SNV, svoje obraćanje počeo izražavanjem zahvalnosti Srbima u Hrvatskoj na očuvanju ognjišta, porodica, srpskog imena i prezimena.

Srbi u Hrvatskoj, kako je nastavio, jesu narod sa bogatom istorijom koji je dao viševekovni doprinos u izgradnji svake državne zajednice na području današnje Hrvatske.

„Iako smo svesni stradalničkog pečata srpskog naroda u Hrvatskoj trebalo bi predstaviti bolju i lepšu stranu modernog identiteta. Svi treba da se ponosimo ćiriličnim pismom, manastirima i crkvama. Pisci kao što je Petar Preradović, dali su veliki doprinos i hrvatskoj i srpskoj književnosti. O doprinosu Nikole Tesle našim narodima ne treba ni da govorimo. Hrvatska i Srbija treba da čuvaju identitet Srba u Hrvatskoj, kao i mi u Srbiji da čuvamo identitet Hrvata“, istakao je Vučić.

Rekao je da su on i njegova hrvatska koleginica ušli u težak i veliki posao koji je malo ko razumeo, a i malo ko je želeo da napravimo bolje odnose, malo ko bi da gleda u budućnost.

"Zahvalan sam što je predsednica Grabar-Kitarović uputila poziv u vreme kada je najlakše bilo napadati Srbiju, i u Beogradu na isti način odgovarati“, naglasio je on najavivši da će hrvatska predsednica veoma brzo dobiti poziv da poseti Srbiju.

"Ona će moći da pokaže hrvatskoj javnosti i narodu rezultate svog poziva meni, šta je sve još urađeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji. Postaraćemo se da dobiju Lektorat koji su tražili, da imaju svoje predstavnike u opštinama i pokrajinskoj administraciji, kao i većem predstavljanju u Beogradu, vladi i na svakom mestu. Nećemo to kriti od srpske javnosti. Njihov bolji život značiće veću sigurnost za sve vas ovde u Hrvatskoj“, poručio je Vučić.

Rekao je da onda neka opet svi koji nisu merili svoje reči proteklih dana pričaju, "ali rezultat predsednice Hrvatske biće bolji položaj Hrvata u Srbiji, rezultat kojim ću ja moći da se pohvalim je da se Srbi nešto slobodnije osećaju u Hrvatskoj".

Kazao je da mu se u Vrginmostu učinilo da je to nešto što najviše nedostaje, navodeći da je video ljude koji su se sklanjali po uglovima, izbegavajući kamere.

Naglasio je da je neophodno da pristojnim rečima, posvećenim rado gledamo kako da menjamo budućnost i, kao što je rekao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, da pokažemo toleranciju koje je malo bilo prethodnih dana, a to znači da se ne sluša samo svoje mišljenje, već pažljivo sasluša i onog drugog.

"Obećavam da ćemo mi u Srbiji čuti glas i Hrvata i Hrvatske i daćemo sve od sebe da razumemo njihove potrebe i želje, ali ćemo gledati koiko god možemo ne ugrožavajući njihove interese da pomognemo Srbima u Hrvatskoj i na drugim mestima da bi sačuvali identitet, jezik i ćirilično pismo“, rekao je on.

Vučić je naglasio da su odnosi opterećeni brojnim problemima, da imamo različite poglede na prošlost, ali da znamo da zajedničkim naporima možemo da prevaziđemo te probleme i promenimo list u odnosima dve zemlje.

To će se, kako je podvukao, zasigurno dogoditi, jer je od presudnog značaja ne samo za naše dve zemlje, već za ceo region.

Treba, prema njegovim rečima, da se ugledamo na Nemce i Francuze, ali i mnoge druge narode sveta koji su razumeli da je budućnost uvek preča od prošlosti.

„Srbija i Hrvatska su prešle težak put u protekle tri decenije. Kako god i na koji način razmišljali naš cilj mora biti da brišemo granice i barijere između nas. Moramo da razmišljamo za budućost celog regiona, da obrišmeo barijere i stremimo istom cilju, danas je to EU, a pre svega su to mir i stabilnost koje moramo da očuvamo po svaku cenu, kao i više želje da se čuje druga strana“, objasnio je on.

Vučić je istakao da "dva monologa ne čine dijalog" i da treba razgovarati kako bi rešili pitanja nestalih, probleme sa razmenom kulturnih dobara, granice na Dunavu pre svega, da unapredimo prava Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Treba vratiti dostojanstven život povratnicima, kazniti zločince prema civilima, otvoriti tajne spiskove optuženih za ratne zločine kako bi se otklonio strah da se vrate u svoje zavičaje, poručio je dodajući da su neophodni, više nego ikada dijalog i razgovor.

Rekao je da veruje u zajedničku budućnost dva naroda i da su Srbija i Hrvatska u fazi obnavljanja dijaloga.

Izrazio je još jednom zahvalnost hrvatskoj koleginici na hrabrosti što ga je pozvala, rekavši da je video koliko to teško može biti.

„Kako god da sam očekuivao teška dva dana, kako god napade sa različitih strana, znajući sa kojim namerama sam došao, nadao sam se da će nešto lakše da bude“, kazao je on.

"Za mene je ova poseta, sem tih pomalo teških trenutaka na koje sam navikao, bila dobra. Rekao sam da 100 dana nećete čuti od srpskih državnih funkcionera nijednu ružnu reč“, rekao je ukazujući da se to ne odnosi na one u Beogradu koji su rekli da je ponizio Srbiju svojom posetom, jer svaki građanin Srbije koji voli Srbe u Hrvatskoj i svoj narod je ponosan na ova dva dana.

"Ne brinite ja sam fin sa vama, njima ću malo oštrije da odgovorim“, najavio je Vučić.

Pozvao je Srbe da čuvaju srpski identitet, štite svoje porodice i brinu o svojoj budućnosti, a time i o srpskoj budućnosti.

"Vaš opstanak ovde znači i naš opstanak jer pokazuje svetlost kako moramo da poštujemo svoj narod, koliko moramo da se borimo za ćirilično pismo, jezik i narod. Borićemo se mirno, vašom hrabrošću i ljubavlju koju imate prema Srbiji o poštovanjem prema Hrvatskoj“, naglasio je on.

Govoreći o Miloradu Pupovcu on je kazao da Srbija nije oduševljena zakonom o braniteljima, podsećajući da nismo odgovorili na sličan način i da je želeo da pozove Pupovca da ga pita zašto nije glasao protiv tog zakona, ali ga nije pozvao, jer je znao da je predstavniku Srba u Hrvatskoj teže nego njemu.

„On mora da vodi računa ovde ne samo za svoju porodicu već sve sunarodnike“, objasnio je Vučić.

Preneo je da je na njega ostavilo dubok utisak to kada mu je Pupovac govorio o napadu na njega.

"Rekao mi je prišli su mi neki momci, i video sam u tom trenutku kada je govorio tvrdu mušku suzu jedva puštenu, pljunuli me, zalepili na leđa Bed blu bojs i po prvi put kod njega sam video možda je to teška reč, neku vrstu straha. Osetio sam nelagodu i više od toga. Ne mislim da okrivim hrvatski narod za to, takvih budala u Srbiji imate koliko hoćete, ima ih svuda. Ali sam tada razumeo koliko moram sebe da promenim i iz vaših cipela gledam političku situaciju u Hrvatskoj a ne iz svojih“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je u svemu što je radio danas vodio računa o svakoj reči, jer će se vratiti u Beograd, a politika koju vodi je da pomognemo Srbima u Hrvatskoj da sa komšijama Hrvatima mogu da žive lepo, grade zajedničku budućnost, da razmišljaju bez straha.

„A bez straha je ako budemo gradili politiku za bolji život Hrvata u Srbiji koji će čini mi se želeti da vama uzvrate na isti način u Hrvatskoj“, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: