"Na naslovnim stranama najviše liste SNS"

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" bila najzastupljenija na naslovnim stranicama dnevnih listova u prve četiri nedelje kampanje.

Izvor: Beta

Utorak, 13.02.2018.

14:08

Ilustracija: Thinkstock

Kako pokazuje analiza Transparentnosti Srbija, kandidati te liste i lider SNS-a bili su u gotovo 90 odsto slučajeva prikazani u pozitivnom kontekstu.

TS je analizirala naslovne stranice devet dnevnih listova koji izlaze u Beograd - "24 sata", "Alo", "Blic", "Danas", "Informer", "Kurir", "Novosti", "Politika" i "Srpski telegraf" u periodu od 15. januara do 11. februara.

Prema analizi TS, Aleksandar Vučić, Siniša Mali, Goran Vesić i drugi kandidati sa liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" (ukupno 13), kao i SNS, imali su 171 pojavljivanje na naslovnim stranicama. Od toga 149 u pozitivnom kontekstu (87 odsto), sedam u neutralnom (4 odsto) i 15 u negativnom (devet odsto), i to svih 15 u listu "Danas".

Drugi po broju pojavljivanja su Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Saša Janković, sa ukupno 68, uglavnom u negativnom kontekstu.

Od 68 naslovnica na koje su se "probili", u pozitivnom svetlu Đilas, Jeremić i Janković predstavljeni su u 24 slučaja, u neutralnom u 6, a u negativnom u 38. Gotovo sva negativna (37 od 38) su u tabloidima.

Lista okupljena oko DS "Da oslobodimo Beograd" ima 24 pojavljivanja (17 pozitivnih, 5 neutralnih i 2 negativna), lista Ivica Dačić 23 (17 pozitivnih i šest negativnih), lista Dosta je bilo i Dveri 20 (13 u pozitivnom kontekstu, dva u neutralnom i pet u negativnom) i Aleksandar Šapić 16 (četiri u pozitivnom, pet u neutralnom i sedam u negativnom kontekstu).

Ostali imaju manje od 10 pojavljivanja.

List "Danas" imao je najraznovrsniju ponudu u četiri nedelje - predstavljeni su imenom ili slikom predstavnici 13 lista (od toga dve koje još nisu podnete - Luka Maksimović i LDP).

"Najekskluzivnija" je naslovna stranica "24 sata" - pojavljuju se samo Aleksandar Vučić i kandidati sa njegove liste (46 puta, od toga 45 u pozitivnom kontekstu, jednom u neutralnom) i Aleksandar Antić jednom, u pozitivnom, navela je TS.

Transparentnost Srbija u izbornoj kampanji prati funkcionersku kampanju, kršenje zakona i zloupotrebe u kampanji, predstavljanje učesnika na izborima na naslovnim stranicama i plasman funkcionerske kampanje u centralnim informativnim emisijama TV stanica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: