Lista "Šta radite bre" predložila reformu gradskog prevoza

Grupa građana "Šta radite bre - Marko Bastać" koja se kandidovalana izborima za gradsku vlast Beograda, organizovala je trbinu o javnom prevozu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.02.2018.

17:55

Lista
Ilustracija: Thinkstock

Njeni zvaničnici su istakli da penzioneri i redovni studenti treba da budu oslobođeni plaćanja gradskog prevoza, a da za ostale putnike treba uvesti jeftinije karte kraćeg trajanja.

Na tribini je rečeno da bi, umesto karte za 90 minuta koja košta 89 dinara, trebalo uvesti karte za 40 dinara, za vožnju do 45 minuta.

"Povećanjem obima naplate, stvorili bi se i uslovi za smanjenje cena karte, što je uz redovnost prevoza na ulicama prioritet svih Beograđana", saopštila je ta grupa sadašnjeg predsednika centralne Opštine Stari grad, Marka Bastaća, nekadašnjeg funkcionera Demokratske stranke.

Ocenili su da je sistem javnog prevoza Beograda zastareo i neefikasan, i izneli da je gradska Direkcija za javni transport iz budžeta grada 2016. godine dobila subvencije od 25 milijardi dinara, što je četvrtina gradskog budžeta.

Od toga su 17,5 milijardi dinara dobili privatni prevoznici, pre svega preduzeće "ARRIVA LITAS".

"Privatni prevoznici dakle dobijaju 70 odsto ukupnih subvencija, a na naše ulice izvezu manje od jedne trećine ukupnog broja vozila", naveli su članovi grupe građana "Šta radite bre - Marko Bastać".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: