Stotine hiljada Iranaca na ulicama, gorela zastava SAD

Stotine hiljada Iranaca izašlo je na ulice kako bi obeležili 39. godišnjicu Islamske revolucije, nekoliko nedelja posle antivladinih protesta širom zemlje.

Izvor: B92

Nedelja, 11.02.2018.

13:44

Stotine hiljada Iranaca na ulicama, gorela zastava SAD
Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su palili američke i izraelske zastave i slike predsednika SAD Donalda Trampa, čije je odbijanje da još jednom potvrdi nukleari sporazum Teherana i velikih sila razljutilo Irance.

Takvo ponašanje je uobičajeno tokom obeležavanja godišnjice Revolucije iz 1979. godine, kada je s vlasti zbačen iranski šah Mohamad Reza Pahlavi koji je imao podršku SAD. Od tada traje period neprijateljstva Irana i zapadnih zemalja, čiji početak je obeležio napad na Ambasadu SAD u Teheranu i potonja 14-mesečna talačka kriza.

Predsednik Irana Hasan Rohani pozvao je na jedinstvo iranskog naroda, od pripadnika tvrde struje koja podržava teokratsku vladu do reformista koji zahtevaju promenu.
Foto: Tanjug, AP
"Kada se desila Revolucija, izbacili smo iz revolucionarnog voza neke koje nije trebalo. Danas moramo da ih pustimo da se ponovo ukrcaju na voz", rekao je Rohani velikoj masi na centralnom teheranskom trgu Azadi.

On nije posebno imenovao gradjane koji su skrajnuti posle Revolucije, a poznato je da su islamisti oko tadašnjeg lidera zemlje ajatolaha Ruholaha Homeinija sprovodili čistke liberala, komunista i drugih. Iran je 2009. godine stavio lidere Zelenog pokreta u kućni pritvor, koji važi i danas uprkos Rohanijevom obećanju da će ih osloboditi.

Rohani je u govoru obećao više prilika za zaposlenje i bolje ekonomske uslove u bliskoj budućnosti, dok su desetine pristalica tvrde struje uzvikivale "smrt lažovima, smrt pobunjenicima!"

Antivladini protesti u Iranu izbili su pred Novu godinu i prvobitno su bili fokusirani na lošu ekonomsku situaciju u zemlji, ali su se brzo raširili i prerasli u protivljenje teokratskoj vladi.
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: