Netanijahu zvao Putina: "Hoćemo mir, ali ćemo se braniti"

Izraelski vojni avion oboren je protivavionskom vatrom pri povratku iz bombaškog napada na iranske položaje u Siriji.

Izvor: B92

Subota, 10.02.2018.

21:20

Netanijahu zvao Putina:
EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Benjamin Netanijahu kaže da će nastaviti da se snažno brane od bilo kog napada ili bilo kakvog pokušaja Irana da im se suprostavi u Siriji.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da Izrael želi mir, ali da će nastaviti da se brani od Irana.

Ranije danas, izraelski vojni avion oboren je protivavionskom vatrom pri povratku iz bombaškog napada na iranske položaje u Siriji, u najozbiljnijem sukobu do sada između Izraela i snaga koje podržava Iran, a koje su bazirane preko granice.

Netanijahu je rekao da je razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kome je, kako je naveo, ponovio da je obaveza i pravo Izraela da se brani od napada sa sirijske teritorije, prenosi Rojters.

"Dogovorili smo se da se koordinacija između naših vojski nastavi", rekao je Netanijahu.

Kako je naveo, razgovarao je i sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom.

"Izrael želi mir, ali ćemo nastaviti da se snažno branimo od bilo kog napada na nas ili bilo kakvog pokušaja Irana da nam se suprostavi u Siriji", poručio je izraelski premijer.

Istakao je da "Iran koristi sirijsku teritoriju kako bi napao Izrael radi svog cilja – uništenja Izraela".

"Izrael smatra Iran i njegovog sirijskog domaćina odgovornim za današnju agresiju. Nastavićemo da činimo šta god je potrebno kako bismo zaštitili svoj suverenitet i bezbednost", zaključio je Netanijahu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je, posle vazdušnih udara izraelske vojske u Siriji, da se izbegnu svi koraci koji bi mogli da dovedu do novih konfrontacija u regionu.

Putin je to istakao u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, saopštio je Kremlj, prenela je agencija Tass.

Izraelska vojska je danas saopštila da je oborila iranski dron nakon što je ta bespilotna letelica ušla u izraelski vazdušni prostor, i da je uništila iranski objekat u Siriji sa kojeg je dron lansiran.

U saopštenju izraelske vojske je navedeno i da su se izraelski avioni suočili s jakom protivvazudušnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na severu Izraela.

Izrael je potom saopštio da je pogodio 12 iranskih i sirijskih meta u Siriji, uključujući sirijske sisteme vazdušne odbrane.

U međuvremenu, Izrael je pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da osudi Iran zbog slanja drona na izraelsku teritoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: