Dron nad Izraelom bio minut i po, Rusi zovu na uzdržanost

Iranski dron koji je ušao u izraelski vazdušni prostor bio je nad teritorijom Izraela minut i po. Situacija je eskalirala, a stižu reakcije i iz Moskve.

Izvor: B92, Beta

Subota, 10.02.2018.

17:17

Dron nad Izraelom bio minut i po, Rusi zovu na uzdržanost
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Da je dron u izraelskom prostoru bio minut i po potvrdio je načelnik štaba vazduhoplovnih snaga brigadni general Tomer Bar.

"Naša superiornost nije povređena", rekao je, ocenivši da odluka da se upotrebi heliktoper "apači" da obori dron nije bila slučajna i da je to prvi put da je iranski dron u rukama Izraela, preneli su izraelski mediji.

Izraelske vazduhoplovne snage su nakon obaranja drona napale bazu u Siriji odakle je lansiran, a u drugom udaru je gađano najmanje 12 iranskih i sirijskih ciljeva.

Izrael je infiltriranje bespilotne letelice označio " kao ozbiljno i neregularno kršenje izraelskog suvereniteta, upozorivši na dalju akciju protiv agresije Irana bez presedana", prenosi AP.

Izraelska vojska je rekla da su se avioni suočili sa snažnom protivavionskom vatrom iz Sirije koja je primorala dva pilota da iskoče iz lovca F-16 koji je se srušio na severu Izraela. To je prvi put posle 1982. godine, kada je Izrael ratovao sa Libanom, da je pao izraelski avion, navode izraelski mediji. "Raša tudej" objavila je snimak sa mesta pada F-16.

Jedan pilot je zadobio ozbiljne povrede. Sirijski zvaničnici izvestili su o velikim eksplozijama u centralnom delu zemlje, a sirijska odbrana prouzrokovala je da se oglase sirene širom severnog Izraela. Izraelski udari su do sada bili najveći od početka građanskog rata u Siriji 2011.godine.

Iran i Sirija su porekli da je dron ušao u izraelsku teritoriju.

Izraelski vojni portparol Jonatan Konrikus rekao je da se Iran i Sirija “Igraju s vatrom“ i da će platiti visoku cenu jer je iranski dron iz Sirije uleteo u Izrael.

Posle navoda o izraelskim vazdušnim napadima na ciljeve u Siriji, rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je sve umešane strane da pokažu uzdržanost i da ne dozvole eskalaciju tenzija u regionu.

"Smatramo neophodnim poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i drugih zemalja u regionu", navodi se u saopštenju, prenosi Tass.

Rusko Ministarstvo ističe da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog nedavnog razvoja događaja i napada na Siriju, "a naročito zbog opasne eskalacije unutar i oko zona deeskalacije u Siriji, koje su inače važan faktor za smanjenje nasilja u toj zemlji".

U saopštenju se napominje da su za Moskvu nedopustive pretnje po rusku vojsku koja je raspoređena u Siriji "na zahtev legalne sirijske vlade kako bi podržala tu zemlju u borbi protiv terorizma".

Libanski šiitski pokret Hezbolah saopštio je da je obaranje izraelskog aviona F-16 dejstvima sirijske vojske označilo "početak nove strateške faze" koja će, kako navodi, ograničiti izraelsko iskorišćavanje sirijskog vazdušnog prostora.

"Današnji događaji znače da je sa starim jednačinama definitivno gotovo", zaključuje se u saopštenju Hezbolaha, prenosi Rojters.

Hezbolah, teško naoružani pokret šiitskih muslimana, deo je vojne alijanse koja podržava sirijskog predsednika Bašara al-Asada, napominje britanska agencija.

Inače, i Liban protestuje jer je Izrael koristio njihov vazdušni prostor za napad na Siriju i poručuje da će se žaliti Savetu bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: