Advokat iz Niša ima ideju kako do tužbe protiv NATO

Niški advokat Srđan Aleksić osniva savet koji će raditi na pripremi tužbe prema članicama NATO jer su koristili osiromašeni uranijum u bombardovanju Srbije.

Izvor: B92, Južne vesti

Subota, 10.02.2018.

09:32

Advokat iz Niša ima ideju kako do tužbe protiv NATO
screenshot

Kako prenose Južne vesti, bivši gradski većnik kaže da već postoji sudska praksa u Italiji koja je potvrdila postojanje veze između izloženosti dejstvu ove municije i oboljevanja od teških bolesti.

Italijanski vojnici koji su provodili do tri meseca na Kosovu, kaže Aleksić, oboljevali su od kancera i leukemije, a Vrhovni italijanski sud je presudio da zbog toga treba da im se nadoknadi šteta.

Upravo ovakva praksa u Italiji, koja je članica EU, daje “vetar u leđa” advokatima i pravnicima da reaguju i podnesu pojedinačne tužbe u ime građana koji su u Srbiji oboleli.

Objašnjava da je na jugu Srbije bačeno najviše osiromašenog uranijuma, te je pozvao niški Fakultet zaštite na radu, lekare, advokate, pravnike i stručnjake iz svih oblasti da se uključe u borbu za pravdu pred međunarodnim sudom za ljudska prava.

On očekuje da mu se vremenom priključuje sve više ljudi. Najavio je i da će u Nišu početkom juna biti održan kongres na koji će biti pozvani inostrani stručnjaci koji bi podržali domaće eksperte u prikupljanju dokaza.

Svetski i evropski zvaničnici su još nekoliko godina po bombardovanju upozoravali na radijaciju koja je zabeležena kao posledica korišćenja oružja sa osiromašenim uranijumom, a mnoge zemlje Evropske unije testirale su svoje vojnike koji su bili u misijama na Balkanu, o čemu je pisao i Njujork tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: