Šulc odustao, neće na mesto šefa diplomatije

Martin Šulc, šef SPD, objavio je da odustaje od mesta ministra spoljnih poslova u budućoj velikoj nemačkoj koaliciji sa konzervativcima Angele Merkel.

Izvor: Beta

Petak, 09.02.2018.

15:23

Šulc odustao, neće na mesto šefa diplomatije
EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

"Izjavljujem da odustajem od ulaska u vladu", saopštio je Šulc, koji je najavio da će biti ministar spoljnih poslova prema koalicionom sporazumu između SPD-a i Angele Merkel.

Nemački nedeljnik Špigl onlajn (Spiegel) je napisao da će Šulc još objaviti da odustaje od tog mesta, pod pritiskom krugova u okviru njegove SPD. Prethodno je list "Bild" preneo da je vođstvo SPD-a dalo Šulcu ultimatum da do petka po podne odustane od tog mesta.

Iza toga stoji nezadovoljstvo baze, posebno u najvećoj pokrajini Severnoj Vestvaliji zato što je Šulc ranije obećao da neće ući u kabinet kancelarke Angele Merkel.

Aktuelni nemački ministar spoljnih poslova iz redova SPD-a Zigmar Gabrijel je u današnjim medijima kritikovao Šulca zato što se ne drži obećanja da neće ući u novu koalicionu vladu.

Unutar SPD-a se strahuje da bi kadrovske rasprave mogle da prevladaju suštinskom raspravom i da bi članovi stranke mogli da odbace postignuti sporazum o velikoj koaliciji.

Konzervativci i socijaldemokrate u sredu su postigli dogovor o koalicionoj vladi koji još treba da potvrde članovi SPD-a.

Prema koalicionom dogovoru, SPD treba da dobije šest ministarskih mesta, među kojima i tri uticajna - ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo rada i ministarstvo finansija. Šulc je bio najavljen za ministra spoljnih poslova, pri čemu bi otišao sa mesta šefa partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: