Ravno čudu: Dve Koreje na jednom mestu a nema priče o ratu

Zimske olimpijske igre, koje se otvaraju danas u Pjongčangu, za politički svet biće izuzetan trenutak - na Olimpijadi u Južnoj Koreji učestvuje Severna Koreja.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.02.2018.

06:49

Ravno čudu: Dve Koreje na jednom mestu a nema priče o ratu
Foto: Tanjug/AP/Ahn Young-joon

Paralelno sa sportskim takmičenjima u Pjongčangu, udaljenom samo 80 kilometara od dobro čuvane granice sa Severnom Korejom, odvijaće se i niz političkih događaja iako i dalje postoji nesmanjena nelagodnost zbog potencijalnog nuklearnog rata u tom regionu, navodi AP.

Svet je danas obi[la i slika predsednika Južne Koreje Mun Džae-ina i nominalnog severnokorejskog šefa države Kim Jong Nama, koji su se danas sreli i rukovali se pre ceremonije otvaranja Zimskih Olimpijskih igara u Pjongčangu.

Kim, koji zvanično predvodi severnokorejsku delegaciju, sreo se s Munom na prijemu za lidere, prenela je agencija Jonhap. Južnokorejski predsednik i njegova supruga su primali zvanice jednu po jednu. Predsednici rivalskih zemalja su se smešili dok su se rukovali u opuštenoj atmosferi.

Kim Jo Džong, uticajna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una i članica delegacije sa severa, po svoj prilici nije bila prisutna.

Kim Jong Nam je najviši severnokorejski zvaničnik koji je ikada posetio Jug, dok je Kim Jo Džong prva članica vladajuće severnokorejske porodice na tlu Južne Koreje od završetka Korejskog rata.

Pre samo par nedelja Severna Koreja je pretila južnom susedu ratom što čini već dugo i uporno, od njihovog međusobnog konflikta, jednog od najkrvavijih u 20. veku.

Zato će to biti nešto gotovo ravno čudu za Južnokorejce kada budu posmatrali scene u kojima je njihov demokratski izabrani predsednik domaćin severnokorejskoj zvaničnici, sestri lidera te zemlje Kim Džong Una i unuci čoveka koji je 1950. naredio invaziju na njihovog južnog suseda.

Tako će nakon decenija spora koji je na mahove, posebno tokom prošle godine, izgledao da će prerasti u još jedan korejski rat, sestra severnokorejskog lidera, Kim Jo Džong, sesti za isti sto - tokom ručka za međunarodne goste - sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae inom.

Oslabljene su, međutim, nade da će Olimpijske igre pomoći u rešenju napetog spora SAD i Pjongjanga oko severnokorejskog nuklearnog programa pošto su danas severnokorejski državni mediji objavili da njihovi zvaničnici nemaju nameru da se sretnu sa američkim zvaničnicima u Pjongčangu, prenosi Rojters.

U Pjongčangu će inače boraviti američki potpredsednik Majk Pens sa delegacijom. Među sportistima iz celog sveta na ZOI će učestvovati i tim Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: