Tenzija između Izraela i Libana zbog zida, kontakti u toku

Vlada Libana saopštila je da su u toku kontakti između Bejruta i "prijateljskih zemalja" da se smanji napetost s Izraelom.

Izvor: B92

Petak, 09.02.2018.

00:27

Tenzija između Izraela i Libana zbog zida, kontakti u toku

Napetosti između Libana i Izreal ima zato što Izrael podiže zida duž svoje severne granice, a koji navodno zadire u libansku teritoriju.

Ministar Pjer Abi Asi rekao je novinarima nakon sastanka vlade da su visoki libanski zvaničnici u kontaktu s UN i nekim zemljama koje nisu imenovali da smanje napetost koja je eskalirala zbog izgradnje zida.

Tim Asošiejted presa je video građevinske radnike na izraelskoj strani granice kako podižu betonski zid.

Predsednik Libana Mišel Aun je ranije objavio na Tviteru da kontakti imaju za cilj da spreče ambicije Izraela da preuzme libansku zemlju i vodu, dodavši da će se Bejrut suprotstaviti svakom izraelskom napadu.

Ministar Abi Asi je izjavio da je libanski premijer Saad Hariri rekao vladi da on zajedno sa predsednikom Libana, predsednikom parlamenta i ministrom spoljnih poslova rukovodi kontaktima i da se nada da će dovesti do pozitivnih rezultata.

U sredu je Visoki savet odbrane Libana dao instrukcije vojsci da se suprotstavi Izraelu ako ostvari planove o izgradnji zida, označivši to kao agresiju protiv libanskog suvereniteta.

Liban i Izrael su tehnički u ratu. Te dve zemlje su u poslednjim decenijama nekoliko puta ratovale.

Danas je predsednik Libana primio Dejvida Saterfilda, vršioca dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD, i američku ambasadorku u Bejrutu Elizabet Ričard. Kabinet predsednika nije obelodanio detalje tog sastanka.

Izrael je poslednjih dana pojačao pretnje protiv Libana zbog libanskih planova da se istraže nalazišta nafte i gasa na pomorskoj granici između dve zemlje.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman je libanski tender za istraživanje označio provokativnim, tvrdeći da su gasna polja izraelska. Ta njegova izjava izazvala je oštru osudu ekstremističkog Hezbolaha i libanskih zvaničnika, uključujući Haririja koji ju je označio flagrantnom provokacijom koju Liban odbacuje.

Hariri je danas rekao da je područje na koje Izrael polaže pravo libansko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: