"Masakr SAD u Siriji, više od 100 mrtvih" - "Samoodbrana"

Više od 100 boraca lojalnih predsedniku Sirije Bašaru al Asadu ubijeno je u napadu na istoku zemlje koji je izvršila koalicija predvođena SAD, javlja Rojters.

Izvor: B92

Petak, 09.02.2018.

00:12

Ilustracija: Thinkstock

Nacionalna novinska agencija Sirije SANA javila je da su u toku noći napadnuti vladini borci u provinciji Deir ez Zor.

Sirija je napad nazvala "ratnim zločinom" i “masakrom” i pozvala da koalicija predvođena SAD bude rasformirana, javila je sirijska agencija Sana.

"Zahtevamo da (međunarodna zajednica) osudi ovaj masakr i da za to bude odgovorna koalicija", prenela je Sana tekst pisma koje je sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo Ujedinjenim nacijama.

U pismu se navodi da su koalicione snage ilegalne i da bi trebalo da se rasformiraju, prenosi Rojters.

Osim toga, oni su tražili od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da osudi taj napad. Ministarstvo spoljnih poslova Sribije poslalo je poruke generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i predsedniku Saveta bezbednosti UN, žaleći se, kako se navodi, na "novu agresiju koja predstavlja ratni zločin i zločin protiv čovečnosti", prenosi Asošiejted pres.

U poruci se navodi da napad u provinciji Deir Ezor odražava "prljave američke namere (usmerene) protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije".

Sirijsko Ministarstvo je pozvalo zvaničnike UN da primoraju koaliciju na čelu sa SAD da prestane sa zločinima i napadima u kojima su poginule hiljade civila u prethodne tri godine.

Pentagon je saopštio da SAD ne traže konflikt sa sirijskim snagama, ali da imaju pravo na samoodbranu.

Agencija SANA je javila da je koalicija gađala položaje sirijskih snaga koje se bore protiv ekstremista Islamske države i protiv Sirijskih demokratskih snaga koje imaju podršku SAD.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da je u tim napadima poginulo više od 100 pripadnika sirijskih prorežimskih snaga.

Koalicione snage, predvođene SAD, napale su provladine snage na istoku Sirije da bi, kako su naveli, odbili "neisprovocirani napad" u blizini Eufrata.

Sirijski mediji navode da u napadu "ima na desetine mrtvih ili ranjenih".

Ubrzo su se oglasili iz SAD, doduše oko potpuno druge teme, ali i iz Rusije.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da sirijski predsednik Bašar al Asad mora odmah da prestane sa, kako navode, upotrebom hemijskog oružja i s bombardovanjem civila.

Stejt department saopštio je da je "izuzetno zabrinut" zbog rastućeg nasilja u Idlibu u Siriji kao i u istočnoj Guti blizu Damaska.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nojert rekla je da ima izveštaja o novim napadima u poslednjih 48 sati u kojima su ubijene desetine civila.

Nojert je rekla da SAD podržavaju poziv Ujedinjenih nacija za jednomesečni prekid nasilja u Siriji. Ona je rekla da je cilj da se dozvoli pristup humanitarnoj i medicinskoj pomoći za više od 700 civila u istočnoj Guti.

SAD su navele da Rusija mora da upotrebi uticaj na Asadove snage da se osigura da Sirija odmah dozvoli da pomoć Ujedinjenih nacija stigne do ugroženih civila.

Međutim, ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja kaže da je preneo Savetu bezbednosti UN da su vazdušni napadi koalicije predvodjene SAD na snage sirijske vlade "neprihvatljivi" i "za žaljenje".

Nebenzja je naglasio da se takvi napadi ne smeju ponoviti, bez obzira kakve razloge koalicija daje kako bi ih opravdala, preneo je AP.

On je rekao da je američka ambasadorka u UN Niki Hejli otvorila pitanje vazdušnih napada na zatvorenom sastanku SB UN branila bombardovanje-

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: