Hrvatska: Protesti zbog Vučića

Predsednik udruženja Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Josip Đakić i udruženje udovica hrvatskih branitelja najavili proteste zbog dolaska Vučića.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 09.02.2018.

11:09

Hrvatska: Protesti zbog Vučića

"HVIDR-a je uvek bila uz naše roditelje, i porodice poginulih, nestalih i zatvorenih pa će i ovom trenutku izraziti negodovanje zbog dosadašnjeg nečinjenja srpskih vlasti i Vučića jer merila i kriterijumi koji su građeni kao posebna merila i kriterijumi u pretpristupnim pregovorima Srbije s EU nisu ispunjeni", rekao je Đakić, prenela je regionalna N1 televizija.

Prema pisanju medija, protest zbog dolaska predsednika Srbije u Zagreb zakazan je za ponedeljak ujutro na Markovom trgu, gde se nalaze sedišta Vlade i Sabora, najavilo je Udruženje udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Večernji list navodi i da je penzionisani general Željko Sačić organizovao hrvatske branitelje da obezbeđuju protest.

"Želimo da izrazimo protest prema jednoj neistini, koja se uporno od vođstva Srbije gura u javnost negiranjem strašnih zločina, nepravdi i zla. Naše vođstvo, umesto da učini nešto, oni dopuštaju da nama 'velikosrbi' pričaju u Njujorku o Jasenovcu i Holokaustu. To je suluda stvar, izvrtanje teza", rekao je Sačić.

Dodaje da Vučić "nije učinio ništa da bi se rešilo pitanje nestalih iz Domovinskog rata i da se nikad nije odrekao svojih stavova iz devedesetih".

Povodom izjave srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina da će Vučića dočekati "ustaše na hrvatskim trgovima" Đakić je odgovorio da "nikakvih poveznica s ustaštvom nemaju".

"Oni su zastupali ideje velike Srbije i u biti su fašisti koji su u obliku četnika nastupali u proteklom vremenu. Ali to je iza nas. Danas treba da ispune ono što im nalaže EU", rekao je Đakić.

Upitan da li je za njega Vučić četnik, Đakić je odgovorio da je aktuelni predsednik Srbije nastupao s pozicije četnika zajedno s Vojislavom Šešeljem i Tomislavom Nikolićem i dodao da su "oni aktivno učestvovali u svojatanju hrvatske teritorije".

Đakić je, međutim, rekao i da je "dobro da se razgovara i da počnu da se rešavaju otvorena pitanja".

Poslanik opozicione Socijaldemokratske partije i bivši ministar branitelja Fred Matić izjavio je da misli da će protest zbog Vučićevog dolaska biti "doziran" i da neće biti nereda.

"Mislim da od toga neće biti ništa. Ako Crkva i HDZ to ne podrže, nema od toga ništa. Oni će to dozirati. Sve će završiti na tome: 'Mi se bunimo, a on je ipak došao. Šta su ga onda zvali?", rekao je Matić novinarima u Saboru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: