"Obustavljena blokada, vraćamo se redovnim aktivnostima"

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da se vraća svojim redovnim aktivnostima.

Izvor: Tanjug

Petak, 09.02.2018.

20:16

Foto: Thinkstock

Rad ambasade se nastavlja nakon što je američki predsednik Donald Tramp potpisao zakon koji omogućava nastavak privremenog finansiranja vlade SAD do 23. marta.

"Ovim je obustavljena privremena fiskalna blokada i omogućen nastavak rada državnih institucija. Ambasada SAD u Beogradu se vraća svojim redovnim aktivnostima", navodi se na nalogu američke ambasade u Beogradu na Tviteru.

Ambasada je prethodno na Tviteru objavila da je američka vlada u fiskalnoj blokadi, a da će Ambasada SAD u Beogradu i dalje obavljati konzularne poslove, uključujući i pružanje usluga državljanima SAD kao i izdavanje viza.

Ambasada je tada navela da tokom delimične obustave rada Vlade SAD internet prezentacija i nalozi na društvenim mrežama ambasade SAD u Beogradu neće biti ažurirani.

Slična situacija se desila krajem januara, jer tada nije bio postignut dogovor o budžetu, zbog čega neke službe američke vlade nisu radile.

Tramp je, međutim, danas potpisao zakon o budžetu od 400 milijardi dolara, čime je okončana kratka blokada vlade i odobreno ogromno povećanje potrošnje uprkos narastanju budžetskog deficita. Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa prethodno su usvojili zakon o privremenom finansiranju vlade do 23. marta.

Američka administracija je od ponoći bila u blokadi, pošto Senat nije do tog roka usvojio predlog budžetskih mera, već je tek rano jutros dao "zeleno svetlo" za povećanje budžetskih sredstava i usvojio odluku o dvogodišnjem ograničavanju troškova.

Ovo je bio drugi put u 2018. godini da je rad pojedinih federalnih službi SAD doveden u pitanje, budući da je prethodno vlada bila blokirana tri dana u januaru, kada je rasprava u Kongresu o potrošnji i zakonu o imigraciji zapala u ćorsokak.

Ipak, kako je prethodna blokada uglavnom pala u dane vikenda, ona nije pogodila veliki broj državnih agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: