Apostolova: Nema distinkcije između Kosova i drugih

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova je, nakon predstavljanja Strategije EU za Zapadni Balkan, rekla da je perspektiva ulaska u EU samo potvrđena

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.02.2018.

22:49

Apostolova: Nema distinkcije između Kosova i drugih
Foto: Gettyimages

Ona je dodala da "nema distinkcije između Kosova i drugih zemalja u regionu".

"Pre svega, i to je ključno, moramo biti jasni: nema distinkcije između Kosova i drugih zemalja u regionu. Perspektiva je ista: uslovi koji će morati da budu ispunjeni su isti, a podrska i posvećenost EU svima je ista", navela je ona u saopštenju objavljenom na sajtu kancelarije EU na Kosovu.

Prema njenim rečima, strategija je samo mapa puta kako da se stigne do tamo, a neophodne su reforme i prepreke moraju biti savladane.

Kao drugo, dodala je, proces proširenja ostaje proces zasnovan na zaslugama.

"Nema automatizma, kao ni unapred određenih rokova", kazala je Apostolova i dodala da tempo procesa zavisi od partnera i njihove spremnosti da realizuju dogovoreno.

Kao treće, EU ne može i neće uvoziti bilateralne sporove, navela je ona,dodajući da se oni moraju hitno rešiti.

"Strategija jasno iznosi prioritete i oblasti zajedničke pojačane saradnje i dobrosusedskih odnosa. Kosovo, ali i Srbija, moraju intenzivirati napore da normalizuju odnose. Za obe strane, ne može biti alternativnog puta ka evropskoj budućnosti", kaže Apostolova.

Ona je dodala da ako Zapadni Balkan, uključujući Kosovo, želi da uđe u EU mora biti spremno i sposobno da doprinese ovom cilju -izgradnji snažnije i jedinstvenije, demokratskije Unije koja služi svim svojim građanima.

Apostolova navodi da je jasno da niko od partnera na Zapadnom Balkanu trenutno nije spreman da ispuni ovaj izazov, kao i da je progres učinjen, ali su i dalje potrebne sveobuhvatne i ubedljive reforme u ključnim oblastima.

Ona je dodala da na obnovljene smernice i jasnu evropski perspektivu Kosovo treba da odgovori sa isto tako obnovljenom posvećenošću.

Apostolova je navela da je najvažnije pitanje za Kosovo reforma u oblasti vladavine zakona, osnovnih prava i dobrog vladanja, kao i saradnja ka pomirenju i dobrosusedskim odnosima. To znači, dodala je, odlučniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, jače i nezavisnije sudstvo, efikasnija i efektivnija javna administracija.

U tom smislu, Kosovo treba da nastavi da aktivno implementira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju iz 2016, koji predstavlja okvir za reforme, rekla je Apostolova.

Ona je dodala da je Kosovo bilo poslednji partner koji je ušao u trku i da od njega zavisi da dokaže da li može da napreduje brže i stigne ostale, kao i da je veoma važno da ispuni obaveze koje je preuzelo, posebno u vezi sa Specijalnim sudom.

"Kredibilitet se teško zaslužuje, nemojte ga potcenjivati", poručila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: