Fabrici: Srbija prvi put dobila indikativni datum

Šef Delegacije EU Sem Fabrici rekao je na predstavljanju Strategije proširenja EU da je ovo istorijski dan za Zapadni Balkan, koji ima jasnu evropsku budućnost.

Izvor: Beta

Utorak, 06.02.2018.

16:55

Fabrici: Srbija prvi put dobila indikativni datum
(Foto: Thinkstock)

Ali, kako je rekao, pre članstva moraju da se reše sva otvorena pitanja.

"Nema omekšavanja uslova. Put do EU je veoma jasan", rekao je Fabrici i dodao da svih šest država treba da reše bilateralna pitanja i da proces pomirenja mora da postoji.

Fabrici je rekao da je ovo prvi put da je Srbiji dat indikativni datum i da je Strategija "jako dobra vest za Srbiju".

"To je poziv da se napravi snažan politički iskorak u Srbiji da bi se ta težnja ostvarila. Mislim da je Srbija već krenula u tom pravcu", rekao je Fabrici, dodajući da treba nastaviti dobar posao, koji je do sada urađen.

Fabrici je ponovio da su Srbija i Crna Gora predvodnici u procesu proširenja, ali da treba ponuditi perspektivu i drugim zemljama regiona.

"Mi smo porodica i jasno je da imamo zajedničku budućnost", rekao je ambasador EU.

Strategija, prema njegovim rečima, predstavlja novi dogovor za zapadnobalkansku šestorku jer su napravljene ponude za svih šest zemalja regiona da se približe EU.

Fabrici je izjavio da ima mnogo stvari o kojima treba da se razgovara, uključujući vladavinu prava, slobodno sudstvo, tržišnu ekonomiju, političku odlučnost, a da su ključni pomirenje i normalizacija odnosa s Kosovom.

"Pre ulaska u EU je potrebno da se dogovori i primeni pravno obavezujući sporazum koji će dovesti do sveobuhvatne normalizacije odnosa dve strane", rekao je Fabrici.

Dodao je da su se predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači dogovorili da će pokrenuti novu fazu u normalizaciji odnosa i izrazio uverenje da će dve strane naći dogovor.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je pravno obavezujući sporazum s Kosovom predviđen još ranije i da nije novina, kao i da njegov sadržaj mora proizaći iz dijaloga Beograda i Prištine kako bi se našao održiv način za normalizaciju odnosa na dobrobit građana.

Joksimovićeva je rekla da Strategija predstavlja jednu od najsnažnijih političkih poruka od kada je Srbija u procesu evropskih integracija i da je dobro što je u dokumentu poštovan princip zasluga i realnog napretka svakog kandidata pojedinačno.

"Zadovoljni smo jer smo prepoznati kao najozbiljniji kandadat u ovom trenutku", rekla je ministarka i dodala da je Strategija pozitivan dokument za Srbiju za izvesniju perspektivu članstva.

Jadranka Joksimović je rekla i da je EU tim dokumentom konačno pokrenula neku vrstu svoje regenerativne agende kako bi bila jača i spremnija da primi nove članice.

Na pitanje u vezi sa bezbednošću novinara, Joksimovićeva je osudila napade na novinare i rekla da je stanje u medijima samo jedan segment u vladavini prava.

Dodala je da se radi na pripremi medijske strategije kojom će se bolje definisati taj sektor i istakla da je civilno društvo uključeno mnogo više nego u nekim drugim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: