Rusi postavili rakete: "Pretnja Evropi" ili "odgovor NATO"

Rusija je u svojoj baltičkoj enklavi Kalinjingradu trajno rasporedila dodatne rakete koje mogu da ponesu nuklearne bojeve glave.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 05.02.2018.

22:04

Rusi postavili rakete:
Foto: Tanjug/AP

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte je ocenila da to predstavlja pretnju za Evropu.

"U ovom trenutku rakete Iskander se postavljaju u Kalinjingradu da budu tu stalno", rekla je Gribauskajte novinarima nakon svoje posete vojnicima NATO-a u gradu Rukla.

Ona je to nazvala ne samo pretnjom za Litvaniju, već i za "polovinu evropskih država", prenosi američka agencija AP.

Kako agencija navodi, predsednik Odbora Ruske državne dume za odbranu general-pukovnik Vladimir Šamanov potvrdio je za ruske novinske agencije da se te rakete raspoređuju u Kalinjingradu.

On je dodao da taj potez predstavlja odgovor na jačanje oružanih snaga NATO-a u blizini ruske granice.

Rakete Iskander visoke preciznosti imaju domet do 500 kilometara. One su ranije bile privremeno raspoređivane u Kalinjingradu radi vojnih manevara, podseća agencija.

"Poštujemo nuklearna ograničenja Novog START-a"

Rusija je saopštila da poštuje ograničenja nuklearnog arsenala u skladu sa Novim sporazumom o smanjenju strateškog naoružanja (New START), ali je izrazila sumnju u američko pridržavanje obaveza.

Novi START je potpisan 2010. i njime se SAD i Rusija ograničavaju na po 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava postavljenih na najviše 700 interkontinentalnih raketa (ICBM) i strateških bombardera. Krajnji rok za proveru pridržavanja obaveza je bio ponedeljak.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Rusija poseduje 527 raspoređenih ICBM i strateških bombardera i 1.444 strateške nuklearne bojeve glave.

SAD tvrde da se od avgusta pridržavaju postavljenih ograničenja. Rusija je, međutim, izrazila zabrinutost zbog američke prerade nekih podmornica i aviona da bi mogli da nose konvencionalno oružje, pri čemu Rusija nije u mogućnosti da potvrdi da više nisu u stanju da nose nuklearno oružje.

Rusko-američki odnosi su napeti zbog rata u Siriji, ukrajinske krize i navoda o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Vašington je u petak objavio novu strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj je Rusiji i Kini zaprećeno "neprihvatljivo visokom cenom" ako zaprete ograničenim nuklearnim napadima u Evropi ili drugde.

I Rusija i Kina su osudile američku strategiju kao agresivnu i naveli da se takvim razmišljanjem povećava opasnost od nuklearnog sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: