Potpredsednik vlade Makedonije očekuje jasan signal iz EU

Potpredsednik makedonske vlade kaže da od Evropske komisije očekuje jasan signal za datum početka pregovora o priključenju njegove zemlje EU.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.02.2018.

11:16

Potpredsednik vlade Makedonije očekuje jasan signal iz EU
EPA Georgi Licovski

Potpedsednik makedonske vlade zadužen za evropske poslove, Bujar Osmani, izjavio je danas da je Strategija za proširenje EK jedna od najvažnijih inicijativa za region, jer direktno pokazuje da EU vaća fokus i proces proširenja na zemlje Zapadnog Balkana.

Potpredsednik makedonske vlade kaž da od Evropske komisije očekuje jasan signal za datum početka pregovora o priključenju njegove zemlj EU, preneo je portal Faktor.

Osmani je, nakon radnog doručka sa ambasadorima i njihovim predstavnicima iz regiona Zapadnog Balkana u Skoplju, uoči objavljivanja Strateije EK za proširenje do 2025, rekao da je Zapadni Balkan ponovo visko na dnevnom redu EU.

"Ovim dokumentom, Komisija stavlja proces proširenja na čvrste osnove i sa preciznim rokovima, koje će EU poštovati", rekao je Osmani, preneli su makedonski mediji.

Potpredsednik Osmani je izrazio očekivanje da će, pored Crne Gore i Srbije, čije priključenje je najavljeno do 2025. biti na određeni način navedena i evropska perspektiva Makedonije i Albanije, zemalja koje, kako smatra, treba ohrabriti uoči skorog početka pregovora.

Osmani je, dodaje se, rekao i da očekuje određeno mesto u Strategiji za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo*, koje, smatra, treba da dobiju jasnu poruku da su dobrodošli i da je njihovo mesto u zajednici sa čitavim regionom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: