U dokumentu EU "uopšte nema strategije za Kosovo"

Dokument u kome se opisuje strategija EU za proširenje bavi se najviše Srbijom, Crnom Gorom i BiH, a o Kosovu nema mnogo reči, piše prištinska štampa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.02.2018.

13:05

U dokumentu EU
Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Kako prenose "Zeri" i prištinska "Gazeta", u dokumentu koji će biti predstavljen u utorak "ne postoji strategija za Kosovo" i ono se spominje samo u kontekstu dijaloga sa Srbijom.

Kako se navodi, u nacrtu dokumenta su precizirani određeni rokovi, o kojima se već pisalo proteklih nedelja, a posebna pažnja je posvećena kraju 2019. godine kada bi Crnoj Gori i Srbiji trebalo da ispune traženo na polju vladavine prava.

"...U slučaju Srbije, potrebno je da ta budu postignuti i zahtevi iz poglavlja 35 (DOPUNITI: potpuna normalizacija odnosa sa Kosovo, konačan tekst će biti završen kada bude jasnije o rokovima Dijaloga)...", piše u nacrtu Strategije.

Zeri piše da dokument koji se bavi integracijama zemalja Zapadnog Balkana u EU uopšte ne sadrži strategiju za Kosovo i da se čini da je deo oko Kosova "nedefinisan i da se, možda na duže staze, samo navodi status potencijalni kandidat za članstvo u EU".

"Gazeta" navodi da je to "lošija pozicija za Kosovo nego ranije", kao i da je to posledica toga što ne postoji jedinstveni stav unutar EU, zbog toga što pet članica ne priznaju Kosovo, ali i zbog izostanka napretka na Kosovu.

Mediji podsećaju da je Španija, jedna od zemalja koje ne priznaju Kosovo, nagovestila da će blokirati pokušaje Kosova da aplicira za članstvo i da je insistirala na tome da se u Strategiji Kosovo ne tretira kao država.

U dokumentu su Srbija i Crna Gora u fokusu i planirano je da 2025. godine uđu u EU, Albanija i Makedonija bi pregovore trebalo da otvore 2019. godine, a četiri godine kasnije i BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: