Jutarnji: Hrvatska vraća Ukrajini neispravne "migove"?

Hrvatska namerava Ukrajini da vrati četiri neispravna borbena aviona MiG-21, piše Jutarnji list.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.02.2018.

16:02

Jutarnji: Hrvatska vraća Ukrajini neispravne
screenshot

Kako se navodi, Zagreb će tražiti od ukrajinskog ministarstva odbrane da joj isporuči četiri ispravna uz garanciju ukrajinske države.

Pozivajući se na saznanja u Ministarstvu odbrane, ovaj zagrebački dnevnik navodi da je reč o avionima koje je Hrvatska kupila od Ukrajine u sklopu remonta i dokupa borbene eskadrile, a tri i po godine nakon isporuke, Hrvatsko ratno vaduhoplovstvo ih je proglasilo neispravnim i neupotrebljivim.

Ovo je, kako se navodi, konačna potvrda najveće vojne afere u istoriji Hrvatske s nabavkom vojnog naoružanja koju je upravo razotkrio Jutarnji.

Prema dostupnim informacijama, Hrvatska je platila avione oko osam miliona evra ukrajinskom zavodu Ukrspecexport.

List piše da je prošle sedmice ukrajinskom ministarstvu odbrane upućena službena nota kojom hrvatsko Ministarstvo obrane predlaže ovo rešenje.

To znači da Hrvatska više nema 12, nego samo osam borbenih aviona, od kojih je većina, tvrdi list, u veoma lošem stanju i HRZ jedva ima avione za obavljanje poslova dežurstva za potrebe nadzora vazdušnog prostora pod zapovedništvom NATO-a. Naime, iz remontiranih aviona i dalje curi ulje, navigacioni sistemi ne rade, a rok za obavljeni remont je istekao.

Pitanje remonta migova pokrenuto je tokom nedavne posete ukrajinskog ministra obrane Stepana Poltoraka Zagrebu, koji je nakon razgovora s ministrom Damirom Krstičevićem i premijerom Andrejem Plenkovićem kazao da sporazum iz 2014. “nije sasvim izvršen”, i to na “štetu hrvatske strane”.

Ovaj hrvatski zahtev Ukrajini i službena je potvrda katastrofalnog remonta hrvatskih borbenih aviona u Ukrajini koji je plaćen 132,9 milouna kuna, ali i dokaz o teškim kriminalnim radnjama koje je ukrajinski zavod počinio te ugrozio živote hrvatskih vojnih pilota, ali i narušio borbenu spremnost članice NATO-a, piše Jutarnji.

List navodi da, iako su Vojna policija i USKOK u istrazi utvrdili sve kriminalne radnje, a to je potvrđeno i hrvatskim zahtevom za zamenu aviona, ni protiv koga još nije pokrenuta istraga.

U ovom trenutku u toku je sudski postupak protiv bivšeg člana Tehničke komisije MORH, penzionisanog komandanta Ivana Čovića, i Ivice Josipovića, vlasnika firme Aeropartner i zastupnika ukrajinske firme Ukrspeceksport za Hrvatsku i BiH koji je posredovao u ugovaranju posla remonta migova.

Čović je optužen da je od Josipovića zatražio i dobio mito od 10.000 evra kako bi ukrajinskoj firmi osigurao posao u Hrvatskoj.

Osim aviona, sporna je nabavka rezervnih delova za remontovanje migova, koja je ugovorena paralelno s avionima.

MORH je potrošio 12 miliona kuna za veliku količinu delova, a popis potrebnih delova tačno se podudarao sa stanjem skladišta ukrajinskog zavoda u Odesi.

Prema tvrdnjama pojedinih vojnih stručnjaka, tada je kupljena i veća količina nepotrebnih delova.

Ali, konstatuje list, ni to nije dovoljno jer je Vazduhoplovni tehnički centar ovih dana pokrenuo novu nabavu velike količine rezervnih delova za migove, prema neslužbenim informacijama u vrednosti od oko 20 miliona kuna, a upit je upućen i u Ukrajinu.

Sagovornici Jutarnjeg tvrde da se naručuju delovi koji ne bi bili potrebni sledećih 10 godina da je remont migova napravljen kako treba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: