Sukobi u "okupiranoj" Atini: Krvave glave i baklje FOTO

Tokom protesta u centru Atine zbog mogućeg kompromisa Grčke i Makedonije oko naziva bivše jugoslovenske republike došlo je do sukoba demonstranata i policije.

Izvor: B92

Nedelja, 04.02.2018.

16:48

Sukobi u
Foto: Tanjug, AP

Fotografije sukoba objavila je agencija AP, a na njima se vidi kako policajce u “punoj opremi“ pojedini demonstranti gađaju bakljama i kamenicama.

Grčki mediji navode da je policija morala da upotrebi suzavac, a da su učesnici sukoba članovi ekstremno desničarske organizacije "Zlatna zora".

Podsećamo, na trgu Sintagma u centru Atine nalazi se više stotina hiljada ljudi, a organizatori navode da ih ima i do milion.

Među govornicima na protestu bio je proslavljeni kompozitor Mikis Teodorakis (92).

"Ako će potpisati sporazum o imenu koje sadrži pojam Makedonija, Vlada najpre mora da pita grčki narod. Samo Grčka ima pravo na to ime. Nećemo im dati ni po koju cenu“, naveo je Teodorakis.

"Zar nas njihov premijer smatra tolikim budalama? Misli li da smo spremni da baš toliko spustimo pantalone. Ko god brani zakone svog naroda nije nacionalista već patriota. Grčka više nego ikada ima potrebu za patrotizmom. Grci danas ujedninjeni daju odgovor sa trga Sintagma. Živeo Grčki narod“, dodao je on.
Foto: Tanjug, AP
Protesti su organizovani nakon što je posrednik u pregovorima o sporu oko imena Makedonije, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, Metju Nimic, posetio Atinu i Skoplje, gde je sa zvaničnicima razgovarao o mogućnostima rešenja 25-godišnjeg spora.

Prema saznanjima medija, u pitanju je pet predloga: Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), Vardarska Republika Makedonija.

"Katimerini" javlja i da na protestu učestvuje milion ljudi, ali da policija to nije potvrdila.
Foto: Tanjug, AP
Zbog protesta grčka prestonica je od jutarnjih sati u blokadi i pod "opsadom" policije.

Navodi se da je na obezbeđivanju mitinga angažovano 19.000 policajaca, odnosno praktično svi pripadnici policije na području regiona Atika.

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu prošlog meseca u znak protesta protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rešenju.

Grčka se protivi upotrebi imena "Makedonija" od kako se ta zemlja odvojila od Jugoslavije 1991. godine.
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: