"Prištini stolica u UN, Vučiću poseta nemačkoj kancelarki"

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije u stanju da postigne povoljan kompromisni sporazum o KiM.

Izvor: Beta

Petak, 02.02.2018.

13:39

screenshot/Narodna stranka

Kako je rekao, Vučić se sprema da na zahtev stranaca omogući Prištini stolicu u UN, a da zauzvrat dobije tek jednodnevnu posetu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

"Postizanje kompromisnog rešenja o Kosovu i Metohiji je vrlo komplikovana situacija i nije dovoljno samo razgovarati sa Albancima i odlučiti da se preda sve što oni traže. Jedini model Vučićevog pregovaranja sa Albancima je da oni nešto traže, on to da, a onda zamoli strance da ga ne diraju kada, recimo, ugasi medijsko svetlo u Srbiji", rekao je Jeremić televiziji Naša.

Kako je prenela Narodna stranka, Jeremić je naveo da je taj proces "sada došao do kraja i mora da se okonča", jer stranci od Vučića traže stolicu u UN za Kosovo, a on se sprema da to preda pripremajući javnost kroz medije za tahav ishod.

"Ne bi moralo da bude tako. Celo pitanje budućnosti evropske integracije zapadnog Balkana stavljeno je pod znak pitanja pismom Španije, koja je u potpunosti relativizovala poziciju Kosova u pristupanju Evropskoj uniji", rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da bi Vučić, kada bi imao zrno diplomatskog iskustva i mudrosti, situaciju stvorenu posle pisma Španije i te kako mogao da iskoristi da konačni kompromis Beograda i Prištine, kojem on teži u kratkom roku, bude daleko bolji nego što se trenutno predviđa.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, precizirao je da se trenutno predviđa da Srbija potpiše međudržavni sporazum sa Kosovom po kojem će Kosovo dobiti stolicu u UN, a Vučić jednodnevnu posetu Angeli Merkel.

Ubrzo je stigla i reakcija iz SNS, a Potpredsednik Glavnog odbora naprednjaka Marko Đurić ocenio je da je bivši šef diplomatije Vuk Jeremić "arhitekta najvećeg poraza srpske diplomatije ikada".

Prema Đurićevim rečima, Jeremić je "žrtvovao suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na Kosovu zbog sopstvene fotelje u UN".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: