"Da roditelji nisu slušali estradu, epidemije ne bi bilo"

Ministar zdravlja izjavio danas da se epidemija malih boginja u Srbiji ne bi desila da su roditelji slušali zdravstvene radnike, a ne estradne umetnike.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.01.2018.

12:29

Foto: Tanjug, Dimitrije Goll

Zlatibor Lončar je rekao i da su obezbeđene su vakcine i za zaposlene u Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj, gde je od malih boginja obolelo sedam zaposlenih i troje dece.

''Imamo dovoljno vakcina za sve. Epidemija se ne može zaustaviti dok obuhvat vakcinacijom ne bude veći od 95 odsto'', rekao je ministar novinarima nakon obilaska Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. On je naglasio da zbog epidemije malih boginja, koja nije trebalo da se desi, zdravstveni sistem ima vanredne troškove, a da je taj novac mogao da se usmeri na lečenje dece. Podsetio je da se zakon strogo primenjuje i da deca bez potvrde da su vakcinisana ne mogu u vrtić i u škole.

Dodao je da je u poslednjih nekoliko meseci povećan broj vakcinisanih i da se obuhvat vakcinacijom popeo na 90 odsto. Upozorio je, međutim, da bi nam se epidemija "prelila" iz Rumunije i Bugarske da nije bilo dobre vakcinacije u Zrenjaninu i Vršcu. U Rumuniji je, naveo je, od malih boginja obolelo 10.000 ljudi, a u Bugarskoj 5.000 ljudi.

Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije koja, kako kaže, prati šta se dešava u Srbiji, obezbeđene su dovoljne količine vakcina za zaštitu zdravstvenih radnika i njihova vakcinacija počela je u zdravstvenim ustanovama.

''Ova situacija ne može da se reši sama od sebe. Roditelji su slušali 'umetnike' koji nisu prošli pored Medicinskog fakulteta, a nisu slušali one koji se ceo život bave lečenjem ljudi'', primetio je ministar.

Rekao je i da MMR vakcina protiv malih boginja nema veze sa autizmom kako pojedinci govore jer, kako je naveo, u Japanu sedam godina deca nisu vakcinisana, a povećan je broj dece sa autizmom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: