Jeremić: Ustav menjati na Ustavotvornoj skupštini

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da predložene Ustavne reforme u oblasti pravosuđa nisu dobre.

Izvor: Beta

Subota, 27.01.2018.

15:23

Jeremić: Ustav menjati na Ustavotvornoj skupštini
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Kako kaže, njegova stranka se zalaže za promenu Ustava Srbije na Ustavotvornoj skupštini, za koju prema njegovim rečima u ovom trenutku nema potrebnih društvenih uslova.

On je kazao da predložene reforme nisu dobre jer je suština nezavisnog pravosuđa u tome da mora biti potpuno oslobođeno pritisaka vlasti i da predložene reforme to ne odražavaju.

Jeremić je kazao da u Srbiji trenutno ne postoje društveni uslovi za normalno vođenje dijaloga o ključnim pitanjima poput pravde, pravosuđa ili Kosova, pa tako ni o promeni Ustava, kao i da se javne rasprave fingiraju i dodao da narodnjaci smatraju da Ustav treba menjati tek kada se stvore uslovi za široku, objektivnu i slobodnu raspravu.

Predsednik odbora za pravosuđe Narodne stranke advokat Borivoje Borović rekao je da je ovim promenama Ustava sudska vlast daleko od oslobađanja "zagrljaja izvršne i zakonodavne vlasti".

On je kazao da se u predlogu sudije i tužioci formalno oslobađaju uticaja druge dve grane vlasti i da se stvara privid koji treba da zadovolji Evropsku uniju i Venecijansku komisiju. On je precizirao da zakonodavna vlast neće direktno birati sudije i tužioce, ali da će birati one koji ih biraju, odnosno da će Skupština birati "istaknute pravnike" koji će biti deo Visokog saveta sudstva (VSS) i Visokog saveta tužioca.

Borović je rekao da je dobro to što se sudije neće birati na tri godine, ali da nije dobro ako oni budu birani po partijskoj liniji. On je ukazao i na to da ministar pravde može da razreši sudije i da se "nepodobne sudije lako mogu naći pod njegovim udarom".

Advokat Vladimir Vučinić, nekadašnji sudija Specijalnog suda rekao je da se postavlja pitanje po kojem će kriterijumu biti birani "istaknuti pravnici" koji ulaze u sastav VSS, šta će biti sa sudijskim pomoćnicima i saradnicima koji su dugo u praksi, a nisu završili Pravosudnu akademiju koja postaje uslov za sudijsku funkciju i šta će biti sa pravosudnim ispitom.

On je ukazao i da reforme nisu u skladu s pojedinim zakonima i međunarodnim pravnim aktima, među kojima je i Evropska povelja o zakonu za sudije.

Advokat Vladimir Todorić rekao je da je Srbija do sada promenila 14 Ustava, da bi ovo bio 15. i da bi to značilo da se Ustav prosečno menja na 14 godina.

On je zakao da se ovim promenama samo menja ime Državnom veću tužilaca i Vrhovnom kasacionom sudu i da se skreće pažnja sa toga da Srbija mora da potpiše pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: