Dačić: Nek dođe Plenković u Jasenovac, da se pokloni

Ivica Dačić, koji je u UN otvoio izložbu "Jasenovac-pravo na nezaborav", pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac i pokloni se žrtvama.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.01.2018.

09:48

Dačić: Nek dođe Plenković u Jasenovac, da se pokloni
Tanjug, Ministarstvo spoljnih poslova

Jasenovac je jedan od, nažalost, najvećih koncentracionih logoa iz perioda Drugog svetskog rata, podsetio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Isto tako, kazao je, kao što srpski narod ima dovoljno smelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima, i svi drugi narodi imaju obavezu da ne rehabilituju zločince.

"Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni senima u Jad Vašemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj i samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je to 50, 100 ili 700. Da je jedan čovek ubijen zato što je Jevrejin ili Srbin to je bruka za čovečanstvo", poručio je Dačić.

Žrtve koje su pale ne smeju biti uzaludne, kazao je Dačić na otvaranu izložbe i takođe poručio da je vreme da Ujedinjene nacije o ovome čuju, vide i saznaju, zato što je istina o tome dugo godina skrivana.

Dačić je kazao da holokaust i genocid nema granice i ne poznaje nikakve prepreke. "Mi smo i ovode prilikom organizaicje imali protivljenje jedne zemlje koja je govorila da mi manipulišemo brojkama i činjenicama. Nema nikakvih manipulacija, ovde su istorijske činjenice, imena i prezimena, izjave preživelih...", naveo je Dačić.

Poručio je takođe da Srbija nikoga ne optužuje osim zločince i one koji brane te zločince jer to je osnova da se ovako nešto ponovi u budućnosti.

"Mi ovde nismo došli da se svadjamo, ali naš narod je pretrpeo naveće žrtve tokom Drugog svetskog rata. Mi imamo obavezu da se toga sećamo. Zbog toga smo mi ovde, a zbog toga su formirane UN, da se fašizam više ne ponovi i mi čvrsto stojimo u tom uverenju".

Podsetimo, beogradski mediji preneli su pre dva dana vest da je Hrvatskapokušala da spreči otvaranje izložbe u sedištu UN u Njujorku, a nakon toga zvaničnici iz Hrvatske su saopštili da Srbija pokušava da iskrivi istoriju, predstavljanjem pogrešnih podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: