Hrvatska: Srbija manipuliše i plasira lažne podatke u UN

Hrvatska je optužila Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sedištu Ujedinjenih nacija "manipuliše i plasira lažne podatke".

Izvor: B92

Četvrtak, 25.01.2018.

23:01

Hrvatska: Srbija manipuliše i plasira lažne podatke u UN
Tanjug, arhiva

Kako je navedeno, Srbija stradanja žrtava u tom ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata koristi u "propagandne svrhe".

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osuđuje pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srpske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka", prenela je agencija Hina navode Ministarstva.

U saopštenju dostavljenom hrvatskoj novinskoj agenciji, Ministarstvo nije navelo koji su za njih sporni delovi izložbe, ali su, dodaje se, upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava da uklone "najgrublje falsifikate". Agencija Hina podseća da se od izložbe ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njeno održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvata.

"Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svetskog rata i najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korišćenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je ocenilo da organizovanje izložbi na takav način „ne doprinosi pomirenju, izgradnji poverenja i razvijanju dobrosusedske saradnje u jugoistočnoj Evropi" i ukazalo da o izložbi nisu bili ni informisani stručnjaci i institucije u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: