Merkelova: Posle Bregzita EU treba da bude ujedinjena

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da posle Bregzita sve članice EU treba da govore "jednim glasom".

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2018.

23:22

Merkelova: Posle Bregzita EU treba da bude ujedinjena
Foto: Gettyimages

Kancelarka Merkel je rekla da preostalih 27 članica EU treba ujedinjeno da govore o spoljnoj politici, ako "Evropljani žele da budu ozbiljno shvaćeni".

Prema njenim rečima, posle odluke o Bregzita, Unija treba ujedinjeno da se suočava s velikim izazovima.

Kancelarka je dodala da Evropa "žali" zbog odluke Velike Britanije izrazivši nadu da će dve strane održati bliske odnose.

Ona se u govoru u Davosu založila za multilateralna rešenja globalnih problema i dodala da u ovom trenutku ima previše "nacionalnog egoizma".

Prema njenoj oceni, ovogodišnji moto foruma "Stvaranje zajedničke budućnosti u razbijenom svetu" potpuno je tačan.

"Verujemo da izolacionizam neće uzeti maha. Verujemo i da moramo da sarađujemo jer protekcionizam nije ispravan odgovor", dodala je ona.

U Davosu bi tokom dana trebalo da se obrati i francuski predsednik Emanuel Makron.

Forumu, koji je okupio oko 60 šefova država i vlada, kao i stotine preduzetnika, ljudi iz sveta nauke i civilnog društva i slavnih ličnosti, prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijeri više zemalja regiona, među kojima Hrvatske, Makedonije, Grčke i Albanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: