Novosti: Zagreb pokušao da spreči izložbu o Jasenovcu u UN

Hrvatska je na sve načine pokušavala da spreči izložbu o Jasenovcu, koja će u četvrtak biti otvorena u sedištu UN u Njujorku, pišu “Novosti”.

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2018.

22:35

Novosti: Zagreb pokušao da spreči izložbu o Jasenovcu u UN

Kako navode, Hrvatska je odustala kada je generalni sekretar UN Antonio Guteres odobrio postavku o ustaškim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Prema informacijama beogradskog lista, zvanični Zagreb je diplomatskim kanalima tražio da UN zabrane izložbu u svojim prostorijama, pa su se sa takvim zahtevom obratili i Guteresu.

“Novosti” pišu da je sporna bila fotografija Alojzija Stepinca i njegova strašna misija u pokatoličavanju Srba, kao i isticanje broja nastradalih o kojem se govori u filmu koji je deo postavke.

Osim toga, oni ističu da je srpski šef diplomatije potom od genseka UN dobio zvanično odobrenje za izložbu.

"Jasenovac - pravo na nezaborav" je najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja međunarodnog dana Holokausta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: