Erdogan i Putin o Siriji i Kurdima, čeka se poziv Trampa

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o turskoj operaciji u Afrinu, sirijskoj enklavi pod kontrolom kurdskih snaga.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 23.01.2018.

21:46

Erdogan i Putin o Siriji i Kurdima, čeka se poziv Trampa
Foto: GettyImages

Dvojica lidera su u telefonskom razgovoru "naglasili važnost nastavka aktivnog zajedničkog delovanja radi rešenja krize, koje bi trebalo da bude zasnovano na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije", saopšteno je iz Kremlja.

Putin i Erdogan razgovarali su i o završnim pripremama za sirijske mirovne pregovore koje Rusija organizuje iduće nedelje u Sočiju, dodaje se u saopštenju.

Inače, Erdogan će uskoro dobiti još jedan poziv zbog Sirije i to od predsednika SAD Donalda Trampa, naveli su američki zvaničnici.

"Trebalo bi uskoro da razgovaraju", rekao je jedan visoki zvaničnik potvrđujući informaciju da će Tramp i Erdogan u četvrtak razgovarati telefonom.

Drugi zvaničnik je potvrdio da su američka vlada i Savet za nacionalnu bezbednost "zabrinuti zbog situacije".

Turska vojna intervencija protiv kurdskih boraca u Siriji započela je u subotu u enklavi Afrin.

Ofanziva je počela nakon što je međunarodna koalicija predvođena SAD najavila stvaranje pograničnih snaga u Siriji, a u tim snagama bi bili i kurdski borci, koje Turska smatra teroristima.

Najmanje 27 civila ubijeno je u borbama u Afrinu, uglavnom u turskim vazdušnim napadima, prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava.

Francuski predsednik Emanuel Makron nešto ranije je razgovarao s Erdoganom i preneo mu zabrinutost zbog turske ofanzive protiv kurdskih boraca na severozapadu Sirije.

Makron je u razgovoru istakao zabrinutost Francuske zbog "ozbiljnog pogoršavanja humanitarne situacije u Siriji, posebno u provincijama Idlib i istočna Guta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: