Mesec dana do odluke o Sudu za OVK: "Moja saznanja..."

Vlada Kosova ima rok da za najkasnije mesec dana iznese svoje mišljenje o inicijativi za ukidanje zakona o Specijalnom sudu.

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2018.

18:21

Mesec dana do odluke o Sudu za OVK:
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

“To je proceduralna praksa, ali još nismo zvanično dobili predmet i ne znamo šta tačno sadrži materijal koji nam je upućen i kako ćemo odlučiti. Postoje standardni odnosi, Vlada poštuje parlament i poštuje svaki zahtev, svaku procedure”, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Postoji mogućnost da Vlada Kosova predloži novi zakon kojim ukida ili menja zakon o Specijalnom sudu ili da Ramuš Haradinaj odbaci opoziv zakona jer za takvu mogućnost ima autoritet na Kosovu.

“Moja saznaja govore da se to neće desiti. Da će Specijlani sud raditi onako kako je predložen 2015. i onako kako nalažu međunarodne obveze Kosova prema tom sudu”, izjavio je analitičar Fatmir Seholi.

Strpljenje oko inicijative za ukidanje zakona gube i predstavnici međunarodne zajednice u Prištini.

“Obaveze koje je preuzela Skupština moraju se ispoštovati, pokušaj izbegavanja međunarodnih obaveza nije način za izgradnju institucija i poveranja ljudi u te institucije”, navodi šefica kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova.

Incijativu za izglasavanje Zakona o ukidanju Specijalnog suda pokrenuli su poslanici stranke na čijem je celu Kadri Veselji, uz podršku poslanika stranaka vladajuće koalicije.

Veselji se nije javno izjasnio da li ima dovoljnu podršku poslanika, ali je više puta rekao da je Specijalni sud neizbežan izazov koji može da se prevaziđe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: