Greške lekara bez posledica - kobni prelomi ruku, nogu...

Posle 16 godina, dve lekarke osuđene su zbog teškog krivičnog dela protiv zdravlja ljudi, koje je dovelo do smrti osamnaestogodišnje Ljiljane Arambašić.

Izvor: Prva

Utorak, 23.01.2018.

18:57

Greške lekara bez posledica - kobni prelomi ruku, nogu...
Ilustracija: Thinkstock

Pravosnažnom presudom osuđene su na dvogodišnje zatvorske kazne, kao i na dvogodišnju zabranu rada. A da li do donošenja presude lekari protiv kojih se vodi krivični postupak mogu da rade?

Pretpostavka nevinosti, odnosno da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno, u slučaju dve lekarke Insituta za ginekologiju i akušerstvo trajala je deceniju i po.

Dugo je trajala i agonija tragično stradale Ljiljane Arambašić, koja je zbog bolova u stomaku iz Ginekološko-akušarske klinike završila, verovali ili ne, u bolnici za mentalne bolesti Laza Lazarević.

Umrla je zbog pucanja slepog creva.

Niko iz Instituta za ginekologiju i akušerstvo nije želeo da komentariše ni slučaj, a ni presude. Prema saznanjima Prve, jedna osuđena lekarka sve vreme je radila u Institutu, dok je druga pre nekoliko godina otišla u penziju, a rad nastavila u jednoj privatnoj klinici.

Da li je moglo da bude drugačije?

“Po pravosnažnoj presudi reaguje i komora. U slučaju kada postoji zabrana delatnosti u odnosu na sudsku presudu, postupa i komora, na taj period uzima licencu kolegama. Ako je u pitanju teško delo protiv zdravlja ljudi, tada se lekarima oduzima licenca doživotno", navodi direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić.

Advokatica Ljiljana Nikodinović, koja zastupa porodicu tragično nastradalog Radenka, smatra da je lekarska komora mogla i drugačije da reaguje.

“Lekarska komora ima svoj sud časti. U svom postupku može da utvrdi da li je došlo do propusta u lečenju i da donese svoju odluku nezavisno od sudskog postupka. U praksi se to ne radi, što svakako nije dobro”, ističe Nikodinovićeva.

Mnogi slični slučajevi završavali su se bez krivice lekara ili sa presudama na koje se čekalo decenijama.
  • Dijana Marinkovćc - Umrla 2011. godine Na obdukciji je utvrđeno da je umrla zbog gušenja. Podignuta je optužnica. Slučaj nije zaključen.
  • Aleksandar Adamović - Umro u novembru 2015. od sepse izazvane prelomom ruke. Istraga protiv dvojice lekara iz Tiršove je obustavljena.
  • Anja Grahovac - Anesteziolog Stanoje Glišić osuđen je na tri godine zatvora zbog nesavesnog lečenja 2007. godine. Sledi žalbeni postupak.
  • Radenko Nikodinović - Umro od sepse koju je dobio posle preloma ruke 2016. Slučaj je u fazi istrage, kojom je obuhvaćen ortoped Opšte bolnice u Loznici dr Dobrivoje Bojanić i još dvoje lekara beogr​adskog Instituta za majku i dete.


Osim toga, i slučaj klinike "Decedra" dugo će se pamtiti - svi optuženi za smrt Jelice Radović, posle rutinske operacije čukljeva, pravosnažno su oslobođeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: