"Maslinova grana" šansa za ID i uvod u novi rat?

Turska vojna invazija na sever Sirije usmerena protiv kurdskih militanata otvara novi front u sirijskom građanskom ratu, koji traje već sedam godina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2018.

20:38

Foto: Tanjug/AP

Isto tako, povećava se rizik od jačanja Islamske države, koja je na izdisaju, navodi u komentaru za CNN Tim Lister.

Turska već dugo upozorava kako neće da toleriše činjenicu da sirijsko-kurdska milicija YPG, koja uživa potporu SAD, kontroliše veći deo granice.

Ankara ih smatra terorističkom organizacijom, dok im SAD pruža podršku, a zauzvrat dobija saveznika u borbi protiv Islamske države.

Za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana YPG nije puno drugačija od kurdske separatističke grupe u Turskoj, odnosno Radničke partije Kurdistana (PKK).

Vojna ofanziva, i nazvana Operacija “Maslinova grana”, počela je u subotu serijom vazdušnih napada. U nedelju su turske kopnene snage uz potporu pobunjenika ušle u Siriju, a zapovednik jedne od pobunjeničkih frakcija koje podržavaju tursku ofanzivu tvrdi da je u akciju uključeno 13.000 boraca.

Meta turske ofanzive je kurdska enklava Afrin na severu Sirije, koja se nalazi odmah do pokrajine Idlib, gde su smeštene turske snage koje nadziru jednu od četiri 'sigurnih zona' u Siriji, stvorenih uz podršku Rusije.

Turska je o svojim namerama prethodno obavestila Sjedinjene Države i Rusiju.

Zapovednik Glavnog stožera turskih oružanih snaga general Hulusi Akar prošle nedelje je Rusiju obavestio kako neće biti kolateralne štete. Neki analitičari veruju da se Turska nagodila s Rusijom: pomogla je Rusima nd uspostavi sigurnosne zone u Idlib, a zauzvrat su dobili odrešene ruke u Afrinu.

YPG tvrdi da su ih izdali Rusi, s kojima su prethodno sarađivali.

“Rusiju takođe smatramo odgovornom za ove napade, biće krivi za svako stradanje civila”, naveli su u saopštenju.

Sada sve zavisi od toga koliko će opsežna biti turska vojna operacija. Ukoliko im je cilj zaista uspostavljanje 30-kilometarske "sigurne zone" uz granicu, sukob će biti pod kontrolom. Ali, ukoliko Turska želi da osvoji grad Afrin, a potom otvori novi front kako bi osvojila grad Mandžib dalje na istoku, postoji velika bojazan od izbijanja novoga rata u Siriji.

Sjedinjene Države su pozvale sve strane na suzdržanost, ali nisu od Turske tražile prekid vojnih operacija. Američki Stejt department poručio je Turskoj da se usredsredi na borbu protiv militanata Islamske države te izrazio zabrinutost zbog stradanja civila.

“Turska u severnoj Siriji ima legitiman razlog za zabrinutost zbog sigurnosti, ali sve je pod kontrolom”, rekao je američki ministar obrane Džim Matis.

Prema poslednjim informacijama, Erdoganovi planovi daleko su od suzdržanih. Već je tražio predaju Mandžiba, gde ima američkih snaga.

U subotu je turski predsednik poručio: 'Počevši od zapada, korak po korak, uništićemo teroristički koridor sve do iračke granice'.

Američka podrška Sirijskim demokratskim snagama (SDF), krovnoj organizaciji u kojoj je YPG glavni igrač, naljutila je Erdogana i pogoršala odnose SAD i Turske. Kap ulja na vatru dolio je američki plan najavljen početkom mjeseca da obuči 30.000 pripadnika SDF-a kako bi kontrolisali tursko-iračku granicu.

“Sjedinjene Države su priznale da su uspostavile terorističku vojsku duž naše granice”, glasio je Erdoganov komentar na Tviteru.

Američki Institut za proučavanje rata tokom vikenda je upozorio kako turska vojna operacija preti produbljivanju tursko-kurdskog sukoba koji bi mogao onemogućiti američke napore u stabilizaciji, te da prislili SAD da ponovo razmisli od podršci YPG-u.

Vojna operacija u Siriji Erdoganu je donela jačanje nacionalističke baze u Turskoj i podršku opozicije. Čelnik glavne opozicione stranke Republikanske narodne partije Kemal Kilicdaroglu poručio je: 'Želimo da imperijalističke sile napuste Bliski istok'.

Turska se, zajedno s Rusijom i Iranom, obvezala na uspostavljanje mira ili barem okončanje sukoba u Siriji. Ali, vojna ofanziva u Afrinu mogla bi potkopati taj cilj, te omogućiti džihadistima u Idlibu, kao i ID da se ponovo razmaše, piše CNN.

Pripadnici ID prošle nedelje su se ponovo pojavili na jugu Idliba, usmrtivši i zatočivši nekolicinu vojnika. Kasnije su objavili fotografije likvidacije trojice muškaraca za koje tvrde da su režimski vojnici.

Nakon postupnog smirivanja sukoba u Siriji prošle godine te preuzimanja ISIS-ovih uporišta Raqqe i Deir Ezzoura, nove borbe na sjeveru zemlje lako bi mogle uzrokovati širenje konflikta, u koji bi bile uključene brojne frakcije.

Više od 200.000 civila pobeglo je od sukoba na jugu Idliba, te su se pridružili više od milion izbeglih Sirijaca smeštenih na komadiću pobunjeničke teritorije te tako pogoršali ionako tešku humanitarnu krizu.

Njihovi snovi da bi mogli da potraže utočište u Afrinu, brzo se rasplinjuju, navodi CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: