Vrhovni sud odbio međunarodnu poternicu za Pućdemonom

Španski Vrhovni sud odbacio je zahtev državnog tužilaštva da se ponovo aktivira evropski nalog za hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pućdemona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2018.

11:12

Vrhovni sud odbio međunarodnu poternicu za Pućdemonom
Ilustracija: Tanjug, AP

Odluka da se ponovo aktivira nalog za hapšenje odložena je dok se katalonski parlament ne vrati normalnim aktivnostima, naveo je sud u saopštenju, prenosi Rojters.

Agencija AP prenela je izjavu španskog ministra spoljnih poslova Alfonso Dastisa koji je kazao da je Pućdemon za sada slobodan da se kreće po Evropi van Španije i istakao da je na sudijama da odluče da li će on biti uhapšen.

"Gospodin Pućdemon je predmet sudskog procesa u Španiji. Van Španije, on uživa slobodu kretanja u Evropskoj uniji, ali videćemo šta će se desiti", rekao je Dastis.

Pućdemon je doputovao jutros u Dansku, uprkos hapšenju koje mu preti u toj zemlji.

Katalonski lider, koji se bio sklonio u Brisel da ga španske vlasti ne bi uhapsile zbog pokušaja otcepljenja Katalonije, u Danskoj bi trebalo da učestvuje u debati na temu "Katalonija i Evropa na raskrsnici za demokratiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: