Blokada još traje, Senat se sastaje u podne

Gornji dom američkog Kongresa, Senat odložio je za u podne glasanje o eventualnom dogovoru koji bi prekinuo delimično zatvaranje federalne administracije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2018.

07:58

Blokada još traje, Senat se sastaje u podne
Foto: GettyImages

Republikanci i demokrate u Senatu nisu uspeli u nedelju da postignu kompromis tako da je glasanje, prvobitno planirano za sinoć, odloženo.

Mičel Makonel, koji je na čelu većine u Senatu rekao je da će debata biti nastavljena danas.

Delimično zatvaranje američkih federalnih službi stupilo je na snagu u petak u ponoć nakon neuspelog pokušaja da republikanci i demokrate u Senatu postignu kompromis o budžetu.

Predstavnički dom Kongresa izglasao je zakon kojim se produžava finansiranje budžeta do 16. februara, ali ga Senat u nedelju nije potvrdio uprkos intenzivnim pregovorima i intervencijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Ovo je prva blokada savezne vlade od oktobra 2013, kada je trajala 16 dana.

Demokrate uslovljavaju glasanje dogovorom o zaštiti od deportacije 700.000 mladih imigranata koji su dovedeni u zemlju kao deca i tu ilegalno ostali. Tramp je prekinuo program iz vremena njegovog prethodnika Baraka Obame koji je omogućavao zaštitu mladim imigrantima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: