Socijaldemokrate glasale za ulazak u koalicione pregovore

Nemačke socijaldemokrate glasale su za ulazak u koalicione pregovore sa konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.01.2018.

17:50

Socijaldemokrate glasale za ulazak u koalicione pregovore
Foto: GettyImages

To je ključni korak ka okončanju političkog zastoja i konačnog formiranja nove vlade.

Za otpočinjanje koalicionih pregovora glasalo su 362 delegata u odnosu na 279 koji su bili protiv, prenela je agencija AP.

Kada koalicioni sporazum bude postignut sa Merkelovim konzervativnim blokom, članstvo Socijaldemokratske partije Nemačke moraće najpre da odobri konačan sporazum, pre nego što bude formirana vlada.

Uoči glasanja, lider stranke Martin Šulc izjavio je delegatima da će insistirati na više ustupaka konzervativaca za rad, zdravstvo i migracionu politiku.

Očekuje se da ove sedmice započnu koalicioni pregovori, što će doneti olakšanje nemačkim partnerima u Evropi, gde Merkelova dugo ima vodeću ulogu u ekonomskim i bezbednosnim pitanjima, navela je agencija Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: