Napad talibana trajao 13 sati, ubijeno 14 stranaca

Napad talibana na hotel "Interkontinental" u Kabulu trajao je 13 sati, a tom prilikom ubijeno je najmanje 18 ljudi, medu kojima 14 stranaca.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.01.2018.

17:39

Napad talibana trajao 13 sati, ubijeno 14 stranaca
Foto: Tanjug/AP (Rahmat Gul)

Povređeno je 10 osoba, među kojima šest pripadnika bezbednosnih snaga. Više od 150 ljudi, među kojima 41 stranac, je spaseno iz hotela, izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nadžib Daniš, preneo je AP.

Strahuje se da će broj žrtava rasti.

BBC je javio, pozivajući se na policiju u Kabulu, da je do sad potvrđeno da je među strancima ubijeno devet Ukrajinaca, Nemac, Grk i jedan državljanin Kazahstana.

Ovaj luksuzan hotel sa jakim obezbeđenjem popularan je među strancima i avganistanskim zvaničnicima, napominje američka agencija.

Sve je počelo da se odigrava u subotu oko 21 sat po lokalnom vremenu. Portparol talibana Zabihulah Mudžahid je rekao da su oni prvobitno planirali u četvrtak uveče da napadnu hotel, ali su ga odložili jer je tada bilo venčanje, a kako tvrde, želeli su da izbegnu civilne žrtve.

U trenutku napada u hotelu su bila i 34 provincijska zvaničnika, učesnika konferencije koju je organizovalo avganistansko ministarstvo za telekomunikacije.

U hotelu je, dok su trajali sukobi, izbio i požar, a čule su se i eksplozije. Na televizijskim snimcima videlo se da su neki ljudi pokušali da pobegnu kroz prozor koristeći čaršave.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad na hotel "Interkontinental" u Kabulu, saopštivši da je pet naoružanih napadača u samoubilačkim prslucima uzelo na nišan strance i avganistanske zvaničnike.

Portparol avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Nadžib Vaniš rekao je danas da je opsada hotela, koja je počela u subotu uveče, okončana nakon skoro 13 sati, pri čemu su bezbednosne snage ubile sve napadače.

Poslednji napadač je, prema njegovim rečima, ubijen danas po podne po lokalnom vremenu, više od 12 sati nakon što je napad počeo.

Još šest osoba, među kojima su trojica pripadnika bezbednosnih snaga, ranjeno je u napadu na ovaj luksuzni hotel pod jakim obezbeđenjem, koji je popularan među strancima i avganistanskim zvaničnicma.

Grupa napadača uzela je sinoć za taoce ljude u hotelu i satima se suprotstavljala bezbednosnim snagama. Prvobitni izveštaji pominjali su četiri napadača. Prva dvojica ubijena su sinoć.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova kazao je da broj žrtava ipak manji nego što se prvobitno strahovalo, pošto je uspešno evakuisano 153 ljudi, među kojima je 41 stranac.

Rojters navodi da se sa svetlom novog dana u Kabulu ukazao gust crni dim koji kulja iz zgrade hotela blizu kojeg se nalazi nekoliko oklopnih vozila vojske SAD opremljenih teškom artiljerijom, kao i jedinice avganistanske policije.

Navodi se da je napad usledio samo nekoliko dana nakon što tamošnja američka ambasada izdala upozorenje na moguće napade na hotele u Kabulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: