U 2017. rekordan broj ubistava u Meksiku

U Meksiku je, prema zvaničnim podacima, tokom 2017. zabeleženo 25.339 ubistava, uglavnom povezanih s trgovinom drogom.

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2018.

16:19

U 2017. rekordan broj ubistava u Meksiku
Thinkstock

To prošlu godinu što prošlu godinu čini najsmrtonosnijom od kada je 1997. počela da se vodi takva evidencija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je juče saopštilo podatke za decembar, koji su cifru podigli za 2.219 ubistava.

Preko 200.000 ljudi je izgubilo život u nasilju povezanom s trgovinom drogom od decembra 2006, kada su meksičke vlasti pokrenule kontroverznu vojnu ofanzivu protiv trgovine drogom koja, prema kritičarima, nije postigla ništa osim povećanja broja napada i ubistava.

Ubistva se najčešće dešavaju u meksičkim saveznim državama u kojima su prisutni karteli, poput države Gerero na jugu ili Verakrus na istoku.

U 2017. je bilo malo saveznih država koje su izbegle veće nasilje, ali i tamo su sve češći napadi kriminalaca, kaže država statistika.

Broj ubistava je opao u periodu 2013-2015 ali je u 2016. ponovo porastao.

Eksperti to povezuju s pojavom brojnih nezavisnih kriminalnih organizacija posle hapšenja vođa kartela.

Takođe, širi se i aktivnost bandi, koje se sada bave i trgovinom ukradenom naftom, iznudama od trgovaca i trgovinom belim robljem.

U takvoj situaciji, vladajuća Institucionalna revolucionarna partija je u decembru usvojila u parlamentu zakon o bezbednosti koji je mnogo osporavan. Kritičari tvrde da se rizikuje militarizacija zemlje i upozoravaju da vojna strategija protiv droge ne donosi rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: