100.000 Grka na ulicama Soluna zbog reči "Makedonija" FOTO

Više od 100.000 Grka okupilo se u Solunu na demonstracijama protiv upotrebe reči "Makedonija" u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja.

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2018.

15:01

100.000 Grka na ulicama Soluna zbog reči
EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS

Organizatori protesta tvrde da se na demonstracijama okupilo 400.000 ljudi, dok policija nezvanično procenjuje na 100.000, prenosi AP.

U protestima su učestvovali sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz Severne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri preneo je grčki portal grikreporter.

Protest nije povezan ni sa jednom političkom partijom i cilj je da se Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi reč "Makedonija" u svom imenu.
Foto: Tanjug/AP (Giannis Papanikos)
Dok su sa zvučnika glasno svirale pesme legendarnog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, demonstranti su uzvikivali slogane "Grčka - Grčka - Makedonija", "Nema duplog imena, nema više izdaje", "Makedonija je Grčka", naveo je grčki portal.

Protest je protekao mirno, sa nekoliko čarki koje su se dogodile između demonstranata i anarhista obučenih u crno koji su pokušali da se ubace među demonstrante.

To je prvi veliki protest u Grčkoj otkako su se dve zemlje ovog meseca saglasile da obnove napore u cilju rešavanja 25-godišnjeg spora.

Ovonedeljni pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN Metjua Nimica, nisu doneli konkretne rezultate, ali su neki predlozi vezani za ime izneti na pregovarački sto.
Foto: Tanjug/AP (Giannis Papanikos)
Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je za današnje izdanje grčkog lista "Etnos" da je "u istorijskom smislu potpuno neosnovano i apsurdno tražiti ekskluzivitet za Makedoniju".

"Ali, nije nerazumno uvrstiti termin "Makedonija" u kombinovani naziv, sa geografskim ili hronološkim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da niko ne polaže pravo na zemlju ili istoriju drugog naroda", istakao je Cipras u tom intervjuu.

Prošlonedeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se reč "Makedonija" upotrebi ni u jednom rešenju.
Foto: Tanjug/AP (Giannis Papanikos)
Grčka blokira pokušaje Makedonije da se pridruži NATO i EU, tvrdeći da naziv Makedonija podrazumeva polaganje teritorijalnih prava na istoimeni severni grčki region, koji obuhvata i grad Solun.

Dok se spor ne reši, Atina je pristala da se Makedonija na međunarodnom planu naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" (BJRM), a pod tim imenom je i primljena u UN 1993. godine.
EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS
EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

185 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: