Umrla od upale slepog creva, lekarkama po 2 godine zatvora

Apelacioni sud u Beogradu je nakon 16 godina od tragedije, pravosnažno osudio na po dve godine zatvora dve doktorke Insituta za ginekologiju i akušerstvo.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.01.2018.

22:49

Umrla od upale slepog creva, lekarkama po 2 godine zatvora
Ilustracija: Thinkstock

One su osuđene zbog nesavesnog i neadekvatnog lečenja Ljiljane Arambašić, koja je 2002. godine preminula od poslednica upale slepog creva.

Osuđenim specijalistima ginekologije i akušerstva Veri Milenković i Gordani Miletić pored zatvorske kazne pravosnažno je izrečena i zabrana obavljanja delatnosti od dve godine, koja će se primeniti nakon izvršenja kazne zatvora.

Ovom odlukom, koja je objavljena na sajtu suda, odbijene su sve žalbe i potvrđena je presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu, a njom su lekari Miloš Radović, Srboljub Miličević i Aleksandar Jovanović pravosnažno oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi.

Oštećeni su za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahteva upućeni na parnični postupak.

Prema presudi, Miletić i Milenković su osuđene jer su od 18. do 20. februara u Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Beogradu, kao lekari specijalisti nesavesno postupale pri pružanju lekarske pomoći sada pokojnoj Ljiljani i time prouzrokovale pogoršanje njenog zdravstvenog stanja, usled čega je 21. februara 2002. godine kod nje nastupila smrt.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog navodi da je, prihvatajući iskaz sudskog veštaka, prvostepeni sud pravilno utvrdio da “standard pažnje” znači da lekar treba da odvoji potrebno vreme da se posveti pacijentu, da razgovara sa njim, pregleda ga, analizira laboratorijske i ostale analize i na osnovu toga donese određeni zaključak.

“Ukoliko nešto od ovoga izostane onda tome nije posvećena dovoljna pažnja i tada kažemo da je standard pažnje nizak, te da etika zdravstvenog osoblja mora da nude na najvišem nivou i da je to nepisano pravilo. Zbog toga je pravilan zaključak prvostepenog suda da je Gordana Miletić kritičnom prilikom uopšte nesavesno postupala pri pružanju lekarske pomoći Arambašićevoj”, navodi Apelacioni sud.

Takođe, u odnosu na Veru Milenković, Apelacioni sud nalazi da, imajući u vidu celokupno lečenje Ljiljane Arambašić na klinici Instituta za ginekologiju i akušerstvo, nije postupljeno sa potrebnim standardom pažnje, te da je Milenković uopšte nesavesno postupala pri pružanju lekarske pomoći.

U odnosu na Aleksandra Jovanovića, Srboljuba Milićevića i Miloša Radovića Apelacioni sud je našao da je pravilno prvostepeni sud utvrdio da nije dokazano da su ovi okrivljeni postupali na način kako im se to optužnim aktom punomoćnika oštećenih kao tužilaca stavlja na teret zbog čega ih je pravilno oslobodio od optužbe, navodi se u obrazloženju presude.

Ovaj slučaj godinama je izazivao pažnju javnosti, a 2012. godine bila je ukinuta prva prvostepena presuda i predmet je bio vraćen na novo suđenje.

Prema pisanju medija, Ljiljana Arambašić se 15. februara 2002. godine zbog jakih bolova u stomaku javila u beogradski Urgentni centar, a dežurni hirurg je procenio da su njene zdravstvene tegobe ginekološke prirode pa je primljena na Ginekološko akušersku kliniku. ž

Iz GAK-a su Ljiljanu, pošto je gotovo neprestano vrištala, uputili u Institut za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", gde su lekari odmah zaključili da nije pacijent za njih i uputili je ponovo u Urgentni centar, preneli su ranije mediji.

Zbog visoke temperature nije hospitalizovana u Urgentnom centru, već je upućena u Institut za infektivne i tropske bolesti gde je primljena 21. februara.

Po prijemu u bolnicu već je bila u komi i iste noći je preminula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: