Slobodarska partija ostaje u grupi ekstremnih desničara

Slobodarska partija Austrije ostaće u Evropskom parlamentu u grupi u kojoj su i krajnje desne stranke Francuskinje Marin Le Pen i Holandjanina Gerta Vildersa.

Izvor: Beta

Subota, 20.01.2018.

00:20

Slobodarska partija ostaje u grupi ekstremnih desničara
Ilustracija: Thinkstock

Stvari će ostati takve uprkos nedavnom ulasku FPO u austrijsku Vladu, saopštio je visoki funkcioner stranke.

Tradicionalno evroskeptična FPO u decembru je, kao slabiji partner, ušla u Vladu konzervativnog kancelara Sebastijana Kurca, koji naglašava važnost proevropske pozicije.

Ta stranka koju vodi novi vicekancelar austrijske Vlade Hans-Kristijan Štrahe, u EP je deo evroskeptične grupe Evropa nacija i slobode, u kojoj su i francuski Nacionalni front koji vodi Le Pen i Vildersova Stranka za slobodu.

Generalni sekretar FPO Harald Vilimski rekao je za današnje izdanje lista Der standard da će njegova stranka ostati u toj grupi jer je ona "dobra osnova za rad" FPO koja u okviru nje ima slobodu delovanja.

Vilimski je medjutim dodao da bi stvari mogle da se promene posle Bregzita i narednih izbora za EP, dogadjaja zakazanih za 2019. godinu.

On je kazao da u EP trenutno postoje tri grupe koje su više-manje kritički nastrojene prema EU i da britanske partije sada imaju važnu ulogu u druge dve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: