"Koheziona politika za održivi razvoj regiona u Srbiji"

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa komesarkom EU za regionalnu politiku Korinom Kretu.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.01.2018.

00:32

Tanjug, arhiva

Razgovarale su o odnosima Srbije i Evropske unije, procesu pristupanja, situaciji u regionu i ostalim važnim temama.

Jadranka Joksimović zahvalila je Korini Kretu na spremnosti da pomogne Srbiji u procesu uspostavljanja sistema za korišćenje razvojnih fondova EU, navodi se u saopstenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

U tom smislu posebno je istaknut značaj saradnje u oblastima prekogranične saradnje i makro-regionalnih strategija - Dunavske i Jadransko-jonske, kao i u pogledu Poglavlja 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Iako to poglavlje još nije na dnevnom redu za otvaranje, Ministarstvo, koje je nosilac pregovora za to poglavnje, intenzivno rade njegovoj pripremi.

Ministar za evropske integracije ukazala je na važnost finansijske podrške EU - u finansijskoj perspektivi od 2014. do 2020. ona iznosi oko 1,5 milijardi evra bespovratne pomoći.

U tom smislu, posebno je istaknut značaj prekogranične saradnje sa BiH, Crnom Gorom, Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom.

Ona je akcentovala značaj činjenice da od ove godine počinje program prekogranične saradnje i sa Makedonijom.

Joksimović i Kretu su saglasne da prekogranična saradnja doprinosti izuzetnoj vidljivosti razvojne pomoći EU čiji su projekti najprepoznatljiviji na lokalnom nivou.

Srbija je država kandidat za članstvo u EU koja na najuspešniji način koristi predpristupne fondove, čime se, smatra Kretu, jača kapacitet za budući kohezionu politiku i značajno veća sredstva koja će prijemom u EU biti na raspolaganju Srbiji.

Komesarka EU za regionalnu politku Korina Kretu čestitala je Republici Srbiji na veoma aktivnom pristupu u pogledu Dunavske i Jadransko-jonske makro regionalne strategije i pohvalila kvalitet prekogranične saradnje sa svim susednim državama.

Kretu je upoznala ministarku Joksimović sa aktivnostima koje se preduzimaju u pogledu pripreme novog finansijskog okvira posle 2020. godine u Evropskoj uniji, ukazavši na značaj Regionalne politike EU i njen uticaj na regionalni i lokalni razvoj.

Joksimović i Kretu dele isto mišljenje o značaju unapređenja ove saradnji pa su u tom smislu razgovarale o mogućnosti da će u drugoj polovini godine biti održana i konferencija o Dunavskoj strategiji na kojoj će učestovati predstavnici država Podunavske regije, kako bi se u potpunosti iskoristili razvojni potencijali ovog područja kroz sprovođenje projekata od značaja za ovaj deo Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: