Strategija Pentagona – u fokusu Kina, Rusija, S.Koreja...

Pentagon je objavio novu vojnu strategiju SAD u kojoj su kao glavni konkurenti označeni Kina i Rusija, Severna Koreja i Iran.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.01.2018.

21:45

Strategija Pentagona – u fokusu Kina, Rusija, S.Koreja...
Getty images

To je, kako ocenjuje Rojters, najnoviji znak da su se američki prioriteti pomerili posle više od 15 godina tokom kojih su se SAD fokusirale na borbu protiv islamističkih ekstremista.

Predstavljajući novu strategiju ministar odbrane Džim Matis nazvao je Kinu i Rusiju "revizionističkim silama" koje "žele da stvore svet u skladu sa svojim autoritarnim modelima".

"Nastavićemo kampanju protiv terorista u kojoj učestvujemo danas, ali veće rivalstvo sila, a ne terorizam, sada je primarni fokus američke nacionalne strategije", rekao je Matis govoreći o dokumentu koji je prvi takve vrste od 2014. godine.

Pentagon je objavio verziju dokumenta na 11 strana u kojoj se ne precizira kako će biti izveden zaokret u pravcu suprotstavljanja Kini i Rusiji.

Američko ministarstvo odbrane ubraja i Severnu Koreju među prioritetete navodeći da SAD treba raketnu odbranu da fokusiraju na pretnju Pjongjanga nuklearnim, ali i konvencionalnim oružjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: