Si Đinping ulazi u kineski ustav

Komunistička partija Kine (KPK) predložila je da se "Misli Si Đinpinga" upišu u nacionalni ustav, što označava novo ojačavanje položaja predsednika države.

Izvor: Beta

Petak, 19.01.2018.

13:55

Si Đinping ulazi u kineski ustav
Foto: Gettyimages

Predlog mora da usvoji kineski parlament ali budući da da je KPK jedina partija u Kini to ne bi trebalo da predstavlja problem.

Centralni komitet partije je tokom dvodnevnog sastanka predložio da se u kineski ustav ubace "Misli Si Djinpinga o socijalističkoj ekonomiji novog doba na kineski način", prenela je agencija Sinhua. Ime predsednika Sija je u oktobru upisano u statut partije, pored osnivača Narodne republike Kine Mao Ce Tunga.

Uskoro će moći da se pohvali još jednom sličnošću s "Velikim vođom": jedino je Mao za svog života bio upisan u statut partije a njegove "Misli" u ustav.

U kineskom ustavu je i "teorija" Deng Sjaopinga, tvorca ekonomskih reformi s kraja sedamdesetih godina, ali je ona u ustav uneta tek pošto je on 1997. umro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: